VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zwarte zwaan-auteur uit eerste openlijke twijfels over kunde Buffett

Weinigen durven het. De beleggingskunsten van goeroe Warren Buffett in twijfel trekken. Bestsellerauteur en zelfbenoemd ‘psycholoog van het toeval' Nassim Taleb waagt zich er aan.

van (Zwarte Zwaan) en (Misleid door Toeval), schokt Buffett-idolaten wereldwijd door te stellen dat hun held misschien wel helemaal niet de excellente beleggingsstrateeg is waar hij altijd voor gehouden wordt.

Taleb stelt dat er geen enkel bewijs is dat Buffet's vaardigheden ten grondslag liggen aan zijn wereldwijd uitgemeten beleggingssucces. Het kan net zo goed een flinke dosis geluk zijn waar het Orakel van Omaha op drijft.

Niet genoeg bewijs
Taleb doet zijn uitspraken in het online magazine , waarbij hij dat hij niet zegt dat Buffett geen vaardigheden heeft, maar dat er niet genoeg bewijzen zijn dat zijn successen niet op toeval berusten.

Buffett zelf zou de bevindingen van Taleb best eens kunnen onderstrepen. Hij deed ooit de legendarische uitspraak: "Wij blijven meer geld maken terwijl we snurken, dan wanneer we actief bezig zijn."

In algemene kringen wordt ‘loomheid grenzend aan luiheid', dan ook gezien als de jaloersmakende hoeksteen van de zakenfilosofie van Buffett.

Dat zijn filosofie werkt, durfde tot nu toe niemand te ontkennen. Met een slordige 37 miljard dollar, vergaard met beleggen, is Buffet een van de rijkste mensen ter wereld.

Volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes was Buffett in 2008 de . De investeerder moest in 2009 genoegen nemen met een , na . Het afgelopen jaar verloor Buffett 25 miljard dollar. 
 
Zwarte zwaan
Nassim Taleb is net als Warren Buffett een veelbesproken figuur op de financiële markten. De in Libanon geboren Taleb werkte lange tijd als derivatenhandelaar op Wall Street. Later in zijn carrière stortte hij zich op filosofie.

In zijn boek The Black Swan: the impact of the Highly Improbable, dat hieruit voortkwam, beschrijft Taleb het menselijk tekort om de wereld om ons heen te begrijpen en gebruikt hij de zwarte zwaan als metafoor voor een hoogst onwaarschijnlijke gebeurtenis.

De kans dat iemand een zwarte zwaan ziet is met een kans van 1 op een miljoen hoogst onwaarschijnlijk, maar negen van de tien keer gebeurt het toch, aldus Taleb.

Kenmerkend voor een ‘Black Swan’ is volgens Taleb dat het om een extreme, onvoorspelbare gebeurtenis gaat, waarvoor geen aanwijzingen bestaan in het verleden. De impact ervan is echter enorm. En hoewel onvoorspelbaar, gaat de mens achteraf rationaliseren en proberen de zaak verklaarbaar en voorspelbaar te maken.

Crisis
Taleb zelf had een haast griezelig goede timing met het uitbrengen van zijn boek. Het lag in mei 2007 in de winkels, vlak voor de subprimecrisis losbarstte, waardoor banken wereldwijd zeker 188 miljard dollar moesten afschrijven.

De boodschap in het boek bood iets van een preview op de crisis, schreef persbureau Bloomberg destijds. Namelijk dat we allemaal ‘blind zijn voor zeldzame gebeurtenissen en routinematig geloven dat we risico’s en uitkomsten kunnen voorspellen’. 

Sinds Taleb zijn boeken uitbracht, worden de uitlatingen van de schrijver wereldwijd in de gaten gehouden. Wat dat betreft is er een gelijkenis met Warren Buffett.

De stappen die de superbelegger zet, worden al jarenlang wereldwijd en nauwgezet gevolgd. De aandeelhouders van zijn beleggingsmaatschappij Berkshire Hathaway dragen de 78-jarige man uit Nebraska daarbij op handen. “Dank u voor het bekostigen van de opvoeding van mijn kinderen”, kreeg hij eens te horen van een tot tranen toe geroerde aanhanger.

Het geloof in Buffett zit er bij velen al jaren stevig in en zal dan ook niet zo snel aan het wankelen worden gebracht.

Soros ander verhaal
Volgers van kunnen overigens opgelucht ademhalen. Bij hem is volgens Taleb 2 miljoen keer meer statistisch bewijs dan bij Buffett dat zijn successen geen toeval zijn. ‘Soros staat er vele malen steviger voor', aldus Taleb.