VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Randstad staat klaar om te oogsten zodra markt aantrekt

Het is nog even wachten op de echte verbetering in de uitzendmarkt, maar het herstel is inmiddels ingezet. ‘Zodra dat doorzet zouden we het zeer goed moeten gaan doen', zegt bestuursvoorzitter Ben Noteboom in een toelichting op de vierdekwartaalcijfers.

Optimistische geluiden dus. Toch heeft de uitzender besloten opnieuw geen dividend uit te keren. Ook waagt de topman zich niet aan een voorspelling voor heel 2010.

Een half jaar geleden, bij de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal zei Noteboom dat het nog even wachten was voor een feestje kon worden gevierd. Toen werd wel al stabiliteit in de sector gezien.

Aan het eind van het derde kwartaal bleek dat het herstel van Randstad nog geremd werd door klanten die de tarieven bleven drukken.

Q3:
Q2:  

'Klassieke herstelpatronen'
Maar het gaat gestaag vooruit, want nu zijn de ‘klassieke herstelpatronen' zichtbaar. Dat betekent dat zoals verwacht, de vraag vanuit de industriële sector aantrekt. En dat is goed nieuws voor Randstad, dat veel van deze traditionele uitzendkrachten inzet.

De uitzender lijkt de verbetering in de sector meteen te merken. Waar de omzet per werkdag in het laatste kwartaal nog met 18 procent daalde ten opzichte van het voorgaande jaar, is dat in de eerste weken van 2010 nog maar een daling van 5 procent.

Financieel directeur Robert-Jan Kraats spreekt dan ook van een ‘broos herstel, maar wel met een solide karakter'. Ook Randstad's Amerikaanse rivaal Manpower, gaf deze maand aan dat het herstel zal aanhouden.

Markt in VS trekt aan
En dat is een bevestiging van de geluiden van Randstad. De Amerikaanse markt is een vroege indicator voor de Europese markt. In de Verenigde Staten trokken de algemene uitzendactiviteiten in de laatste maand van 2009 al aan en was er groei zichtbaar ten opzichte van 2008.

De verwachting is dat de markt daar in zijn geheel in het tweede kwartaal van 2010 weer zal groeien. Randstad profiteert daar nu al van en ziet met name ook in Duitsland en Frankrijk de activiteiten aantrekken.

Nederland verbetert niet
In Nederland is het herstel nog niet ingezet. Volgens branchevereniging ABU wijzen de meest recente cijfers niet op verbetering. Het totaal aantal gewerkte uren in de laatste vier weken van 2009 lag in elk geval nog 23 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Randstad merkt dat in de cijfers over heel 2009. Het concern zag de omzet en winst als gevolg van de wereldwijde recessie ook in het laatste kwartaal nog aanzienlijk teruglopen. De omzet daalde met 20 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2008 tot 3,18 miljard euro. Het operationele resultaat daalde in het vierde kwartaal met 40 procent tot 106,1 miljoen euro.

Winstmarge onder druk
Ondanks het voorzichtige herstel in de voorste regionen is duidelijk dat de winstmarge nog steeds onder druk staat.
Over heel 2009 nam de omzet van het concern met bijna 5 miljard euro af, tot 12,4 miljard euro.

Randstad wist de kosten afgelopen jaar met 22 procent terug te dringen en verminderde de nettoschuld tot ruim 1 miljard euro, tegenover 1,6 miljard euro een jaar eerder.

Dat in combinatie met het broze herstel en het gegeven dat de resultaten in het vierde kwartaal iets minder ver achter lagen bij 2008 dan in het derde kwartaal, maakt dat topman Noteboom de komende kwartalen ‘met groeiend vertrouwen' tegemoet ziet.

Beleggers hadden meer verwacht en deden het aandeel van de hand. Eind van de ochtend leverde Randstad op de beurs ruim 1,8 procent in.



Gerelateerde artikelen