VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Spyker financieringsvehikel voor Saab

Spyker heeft van de aandeelhouders goedkeuring gekregen voor de overname van Saab. Eigenlijk neemt Saab Spyker over: Spyker wordt een financieringsvehikel voor Saab en verdwijnt vermoedelijk van de Amsterdamse beurs.

Dat bleek tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering in Zeewolde.

Spyker mag Saab kopen. De overname die slechts 74 miljoen dollar kost, gaat wel gepaard met het op de schouders nemen van verplichtingen die bij elkaar een veelvoud van dat bedrag zijn.

Schuldenlast
Er is circa 1 miljard dollar bij elkaar geschraapt. Daarvoor zijn de Europese Investeringsbank (EIB), General Motors, Victor Mullers eigen BV Tenaci, de offshore ondernemer Heerema en het hedgefund GEM ingeschakeld.

Het vermoeden is gerechtvaardigd dat deze schuldenlast op termijn zal leiden tot een enorme verwatering van het huidige aandelenkapitaal.

Risico's
Topman Victor Muller trakteerde de vergadering op een twee uur durend betoog dat aan de ene kant enthousiast en optimistisch was, maar toch ook op realistische wijze de door de VEB geschetste risico's van deze transactie bevestigde.

Als de wereldeconomie in een ‘double dip' (w-vormige) recessie komt, kunnen de verliezen oplopen tot ‘honderden miljoenen per jaar' en is het avontuur snel voorbij. Slaagt het echter, loopt de winst ook ‘knetterhard' op.

Aandelenkoers
Door de overname krijgt het fusiebedrijf Saab-Spyker (de nieuwe naam is nog niet definitief) een op papier uiterst solide balans met bezittingen die neerkomen op 60 euro per aandeel. Het eigen vermogen per aandeel loopt op tot 16 euro.

Muller sprak er zijn verbazing over uit dat de koers van het aandeel Spyker daar nu zo ver onder staat en zei dat mogelijk de kritische opmerkingen van de VEB over de transactie niet geholpen zullen hebben.

Muller beweerde ook dat Saab een negatief werkkapitaal heeft, dat bovendien groter wordt naarmate je harder groeit omdat GMAC de geproduceerde auto's binnen twee dagen betaalt, terwijl veel leveranciers van onderdelen pas na bijvoorbeeld 60 dagen te hoeven worden betaalt.

Saab naar winst
De topman van Saab, Jan Åke Jonsson, was er ook. Jonsson gaf een toelichting op het businessplan dat Saab in 2012 winstgevend moet maken. De productie die in 2009 op 29.000 auto's lag, moet dit jaar naar 64.000 auto's.

In 2011 zullen er 103.000 Saabs worden gemaakt en in 2012 een winstgevende 124.000. Er wordt met name gemikt op de oude klanten, die nu in veel gevallen in een Audi zijn gestapt, een wagen uit de Volkswagen-stal.

Ook China is een markt die kan worden aangeboord, omdat Saab daar onder GM een soort stiefkind was waardoor het merk in China nog zeer klein is.

Lening EIB
Kort na de vergadering werd bekend dat Spyker voor de lening van 400 miljoen euro. Deze mag uitsluitend worden aangewend voor de activiteiten van Saab Automobile AB, maar ook de Spykers zullen de komende jaren binnen de groep worden geproduceerd en Muller zei tijdens de vergadering al dat Spyker ‘proletarisch kan gaan winkelen' bij Saab.

Zeker als het gaat om ontwikkelen van auto's en onderdelen zijn zaken natuurlijk nauwelijks uit elkaar te houden. Spyker kan dus weer een tijdje vooruit.

Afscheid van Spyker
Maar als de vergadering één ding duidelijk maakte was het dat Victor Muller aan zijn volgende avontuur begint en al een beetje afscheid heeft genomen van Spyker.

Hij zal zich niet langer bezighouden met de dagelijkse gang van zaken bij Spyker maar zich vooral toeleggen op de marketing van het merk Saab. Een terugkeer van Saab in de autosport was ook bepaald niet uitgesloten. En als Spyker niet snel winstgevend wordt zal het worden verkocht.

Riskante belegging
Het aandeel Spyker blijft een uiterst riskante belegging. Al vanaf 2012 moeten er rekeningen betaald worden. Op de preferente aandelen van GM hoeft Spyker tot en met 2011 geen dividend te betalen, maar daarna lopen de kosten snel op.

Vanaf 2012 tot medio 2014 is het dividend 6 procent, daarna wordt het 12 procent. Muller beweerde wel dat deze financieringsinstrumenten in 2016 niet hoeven te worden afgelost, de rente tikt wel door en zal ooit opgehoest moeten worden.

Verwatering beperken
Spyker wordt feitelijk de financieringsmaatschappij van Saab. De risico's van deze transactie werden echter door Muller in de vergadering ook nadrukkelijk onderkend, en dat is goed.

Muller ziet ook dat een verwatering van het aandelenkapitaal onvermijdelijk is, maar wil deze tot het minimum beperken.

Het is voor alle betrokkenen te hopen dat hij dit avontuur deze keer wel tot een goed einde gaat brengen. Het alternatief (doorgaan op de oude voet met Spyker) had vermoedelijk een bijzonder snel einde van dit beursfonds betekend, dus veel hebben aandeelhouders nu ook niet meer te verliezen.

Persboycot

Pers was niet welkom op de buitengewone aandeelhoudersvergadering van Spyker. Volgens Spyker zelf omdat het aantal aanmeldingen van vertegenwoordigers van de pers veel groter was dan het aantal aandeelhouders dat wilde komen.

Dat lijkt wel erg sterk, want er waren maar liefst 45 aandeelhouders aanwezig. De persboycot trok eigenlijk alleen nog maar meer aandacht naar deze vergadering, en een deel van de geweigerde pers verscheen toch.

Men werd echter buiten de hekken gehouden, of men nu helemaal uit Zweden kwam of niet. Aangezien het op 12 februari acht graden vroor in het winderige Zeewolde was dit geen pretje, maar de Zweden beweerden wel kouder gewend te zijn.

Ze vermaakten zich vooral over de omvang van de voormalige productievestiging van Spyker: ‘Koop je een Saab, dan krijg je dit erbij.'

De volledige Nederlandstalige pers werd intussen door middel van een op de hoogte gehouden van de belangrijkste gebeurtenissen in de vergadering, wat aanvankelijk door Spyker niet in dank werd afgenomen, maar later toch werd toegestaan. 
 


Van de beurs

Victor Muller zei tijdens de aandeelhoudersvergadering dat hij overweegt het aandeel . Een notering in Londen en in Stockholm lijkt inderdaad logischer nu de productie van de auto's voornamelijk in Zweden en Engeland plaatsvindt.

Het Damrak stroomt al jaren gestaag leeg en dat is jammer, maar het is de vraag of beleggers in Nederlandse aandelen lang over het verlies van Spyker moeten treuren.

Het aandeel kwam op 27 mei 2004 voor 15,50 euro naar de Amsterdamse beurs. Dividend is nooit uitgekeerd. Na een dollemansrit van 5 en een half jaar noteerde het aandeel Spyker afgelopen november rond 1,50 euro. De onderneming heeft in de afgelopen jaren talloze beloftes en bespiegelingen gedaan, waarvan er eigenlijk niet één is uitgekomen.

Iedere weg die Spyker insloeg liep dood. Het formule 1 plan werd een fiasco. Verkoopcijfers kwamen nooit voldoende van de grond en de VEB vraagt zich nog altijd af hoeveel Spykers er daadwerkelijk gekocht en betaald zijn door echte klanten (geen kennissen of zakenrelaties) voor een commercieel verantwoordelijke prijs.

Het verlies per geproduceerde auto loopt in de tonnen. Een Spyker kan een leuke auto zijn die misschien als collectors item zijn waarde wel behoudt, als aandeel is het vrijwel altijd een vreselijke miskoop geweest.