VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Marc Faber: koop een boerderij

De crisis goed doorkomen? Koop een boerderij en goud. Dat adviseert de Zwitser Marc Faber, econoom en auteur van de nieuwsbrief The Gloom Boom & Doom Report.

De man die de krach van '87 goed voorspelde en ook de huidige crisis voelde aankomen, deed deze uitspraak in Tokyo, voor een publiek van 700 van de machtigste investeerders ter wereld.

, die de bijnaam deelt met econoom , heeft het doemdenken bijna tot kunst verheven en wordt daarin uiterst serieus gevolgd.

Investeerders moeten volgens Faber vandaag de dag rekening houden met verstorende gebeurtenissen van buiten de markten. Het nieuwste gevaar is volgens de Zwitser de komst van een vuile oorlog.

Long gaan in landelijk gebied
Daarom is ‘long gaan' in landelijke gebieden het devies. ‘Want wat als je mobiele telefoon het begeeft, internet niet langer werkt en het water in de steden vergiftigd raakt', hield Faber zijn gehoor voor.

De econoom noemt het het meest waarschijnlijk dat mogelijke aankomende ellende, zoals geweld, een biologische aanval en andere aspecten van een ‘vuile oorlog' in de steden zal plaatsvinden.

‘Als ik mensen aanspoor zich voor te bereiden op een vuile oorlog, is de vraag meestal: Amerika tegen wie? Maar reken maar dat er straks een tegenstander staat. Ze vinden wel een partij.'

Schuldenberg
Volgens Faber is de groeiende schuldenberg een van de veroorzakers van instabiliteit.

Hoewel de Zwitser het niet koppelde aan de vuile oorlog die hij ziet aankomen, gaf Faber ook nog aan dat hij toenemende militaire spanningen verwacht tussen China en de Verenigde Staten over de toegang tot de olievoorraden.

Intussen kunnen de burgers zich dus het beste verschansen op het rustige platteland, liefst met al het kapitaal verzilverd in edelmetalen.

De aanbeveling om goud of andere edelmetalen in te slaan, is ingegeven door de gedachte dat men de waardeobjecten simpelweg bij zich kan dragen.