VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Voorzichtige vooruitblik bij beter presterend softwarebedrijf Unit4

Softwarebedrijf Unit4 wist gedurende 2009 de terugval in licentie-inkomsten op te vangen met kostenbesparingen. Nu de verkoop van licenties in de cruciale laatste maand van het jaar weer blijkt te groeien, ziet het er goed uit voor 2010.

Voor Unit4, dat door het leven ging als Unit4Agresso, is december, net als juni heel belangrijk. Bedrijven nemen in deze maanden hun beslissingen over licentieaankopen.

Afgelopen juni werd duidelijk dat de inkomsten uit verkoop van softwarelicenties niet verder waren gedaald ten opzichte van het jaar er voor. ‘Eén zwaluw maakt nog geen zomer', was toen de voorzichtige reactie van bestuursvoorzitter Chris Ouwinga. ‘We moeten zien hoe het in de komende maanden gaat'

Ondanks de sterke tweede helft van het jaar, met in december een stijging van de licentieverkopen met 10 procent, is Ouwinga nog steeds voorzichtig. Voor heel 2010 verwacht hij op dit gebied een toename van de verkopen met slechts 2 tot 5 procent ten opzichte van 2009.

De totale omzet, die in 2009 uitkwam op 379,4 miljoen euro - een daling van 4 procent ten opzichte van 2008 - zal in 2010 autonoom groeien met 4 tot 5 procent naar 400 miljoen euro.

Zuinigjes
Geen al te royale vooruitblik dus, terwijl Ouwinga ook nog eens vertelde dat het jaar 2010 met januari een goed begin kent. Zonder daarbij details te geven.

Maar gezegd mag worden dat Unit4 ten minste vooruit kijkt, waar minder presterende branchegenoten zoals Exact, dat niet doen.

Troeven
En voor 2010 zijn er ook nog wel wat troeven. Zo heeft het softwarebedrijf in de tweede helft van 2009 een nieuw bedrijf opgezet, dat hooggespannen verwachtingen wekt. Onder de naam levert Unit4 klanten toegang tot software via het internet.

Dit betekent dat er geen software en hardware bij de klant geplaatst hoeft worden. Zorgen voor klanten over beheer, onderhoud en beveiliging van it-systemen zijn niet meer nodig. En ook financieel is het een aantrekkelijke optie voor afnemers.

Jammer is dat Unit4 weinig vermeldt over de ontwikkelingen binnen deze nieuwe tak. Het enige dat duidelijk wordt is dat het komende jaar in elk geval 4 miljoen euro in het project wordt geïnvesteerd.

Overnames
Ook meldde het softwarebedrijf ‘voldoende kansen' te zien voor overnames in 2010. ‘Wij verwachten een verdere consolidatie in onze sector te zien', stelt de topman. Bij kleinere overnames heeft het bedrijf volgens Ouwinga voldoende middelen. Bij grotere aankopen moet naar alternatieven worden gezocht.

Unit4 meldt meteen ook de overname van de Nederlandse activiteiten van de Zweedse softwareleverancier . Een overnameprijs is niet genoemd.

Het betreffende IBS Consist haalde in 2009 een omzet van ongeveer 15 miljoen euro en is al geruime tijd actief op de Nederlandse markt voor financieel en hr-management. De klantenkring beslaat ongeveer 600 middelgrote bedrijven en organisaties.

De overname zal volgens Ouwinga wederom de marge verbeteren en het aandeel terugkerende omzet vergroten.

Al met al dus genoeg positieve ontwikkelingen bij Unit4, die een steviger vooruitblik rechtvaardigen. Beleggers reageerden in elk geval met enthousiasme. Het aandeel won dinsdag 4 procent op de Amsterdamse beurs.

Het softwarebedrijf keert ook weer dividend uit: 0,19 euro per aandeel.