VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

'Binnen tien jaar crisis in China'

In China klapt binnen tien jaar een schuldenbubbel. De economische groei zal als gevolg kelderen naar 2 procent en daarmee stort de hele regio in een ernstige recessie.

Dat stelt de gerenommeerde Harvard-professor Kenneth Rogoff tijdens een interview op een economisch forum in Tokio.

De klap zal zware gevolgen hebben voor de wereldeconomie. ‘Als de schuldenzeepbel barst, komen we er achter hoe belangrijk China voor de wereld is', stelt Rogoff. ‘Landen als Japan en Zuid Korea raken in recessie en de gevolgen voor de Latijns Amerikaanse export zijn groot'.

Dit decennium zeker knauw voor China
Volgens de econoom is het ‘niet mogelijk om dit decennium mee te maken zonder een knak in de economische cyclus van China'.

China, dat op het punt staat Japan te passeren als de tweede grootste economie ter wereld, heeft de wereld met snel ingrijpen geholpen om uit de diepste financiële crisis sinds de Tweede Wereldoorlog te komen.

Het afgelopen jaar pompte de Chinese overheid 586 miljard dollar in de economie, werd de rente fors naar beneden bijgesteld en kregen banken ruimere regels om geld uit te lenen.

Deze bijdrage van China heeft volgens Rogoff echter de kans op een Chinese schuldenbubbel vergroot.

Anderhalf jaar pijn lijden
Rogoff, die niet weet wanneer en op welke manier de bubbel zal barsten, stelt wel dat er een zeer pijnlijke periode op volgt, die zo'n anderhalf jaar zal aanhouden. ‘Het leidt niet tot een verloren decennium zoals bij Japan het geval was', zegt de voormalige hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De Chinese economie groeide het afgelopen kwartaal nog met 10,7 procent, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Voor 2010 wordt nu nog rekening gehouden met een groei van 9 procent.