VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Buffett haalt uit naar top Wall Street

De Amerikaanse superbelegger Warren Buffett haalt hard uit naar falende topmannen op Wall Street. Zij moeten krachtig worden aangepakt als hun bedrijven door onverantwoord gedrag in de problemen komen.

In zijn jaarlijkse brief aan de aandeelhouders van het conglomeraat Berkshire Hathaway, stelt Buffett dat de top van falende banken redelijk ongeschonden uit de financiële crisis is gekomen, terwijl de aandeelhouders de waarde van hun bezit zagen verdampen.

Topbestuurders moeten prijs betalen
Buffett concludeert dat in de vier grootste fiasco's van de afgelopen twee jaar voor 500 miljard dollar aan aandeelhouderswaarde is verdwenen.

„Het zijn niet de aandeelhouders geweest die de activiteiten van enkele van de grootste financiële instellingen van dit land hebben verprutst. Maar zij hebben wel de last gedragen."

Volgens Buffett is het hoog tijd dat topbestuurders van deze instellingen een prijs betalen als zij hun werk niet goed doen.

De bestuurders en commissarissen van de omgevallen bedrijven zijn volgens de beleggersgoeroe ongeschonden gebleven. "Hun fortuin is misschien verkleind, maar ze leven nog steeds op grote voet."

Buffett wijst er op dat hij bij Berkshire Harhaway verantwoordelijk is voor het risicobeleid. "Als we ooit in de problemen komen is dat dus mijn fout. Niet van een risicocommissie of chief risk officer".

Huizenmarkt herstelt in 2011
Buffett buigt zich in zijn schrijven aan de aandeelhouders Berkshire Hathaway ook over de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt. Die zullen naar zijn mening over ongeveer een jaar voorbij zijn.

"Er zijn drie manieren om het overaanbod aan nieuwe huizen weg te werken", stelt Buffett. Als eerste optie noemt hij "veel huizen opblazen". De tweede mogelijkheid is "een stijging van het aantal gezinnen stimuleren door tieners aan te moedigen te gaan samenwonen". En de laatste keuze is "het beperken van de nieuwbouw".

Het zal niet verbazen dat Buffett de laatste mogelijkheid de meest verstandige noemt. "Ons land heeft voor de derde optie gekozen. Dat betekent dat over ongeveer een jaar de problemen van de huizenmarkt grotendeels achter ons liggen".

De dure woningen en de regio's waar veel te veel is gebouwd vormen hierop een uitzondering.

Dankzij het uiteenspatten van de huizenzeepbel, zijn veel gezinnen weer in staat een woning te kopen. "De prijzen zullen veel lager blijven dan de oude zeepbelniveaus. Maar tegenover elke verkoper of kredietverstrekker die daarvan hinder ondervindt, staat een koper doe er van profiteert".

Resultaten Berkshire Hathaway
Buffett geeft in de brief ook inzage in de resultaten over 2009 van Berkshire Hathaway. De winst van het diverse conglomeraat (verkoopt onder meer ijs, machines, verzekeringen en verf), steeg van $5 miljard naar $8,1 miljard. In 2007 was dat met $13,2 miljard aanzienlijk meer. De omzet steeg van $108 miljard naar $112 miljard.

Het rendement op aandelen Berkshire was 19,8 procent in 2009, minder dan de 26,5 procent van de S&P 500. Maar de verliezen in 2008 waren aanzienlijk minder dan de markt.

Aandeelhoudersvergadering
Slecht nieuws voor buitenlandse aandeelhouders die van plan waren de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway te bezoeken. Er wordt dit jaar geen receptie aangeboden.

"Het aantal buitenlandse bezoekers groeide vorig jaar tot 800 en ik had tweeëneenhalf uur nodig om iedereen één handtekening te geven", schrijft Buffett.

Tot slot geeft de topman, die afgelopen jaar spoorwegmaatschappij Burlington Northern Santa Fe overnam, de duizenden beleggers die naar de vergadering in Omaha komen nog een goede raad. ‘Kom per trein".

Lees meer over het afgelopen jaar van Buffett: