VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dubbeltje op zijn kant voor Gerrit Zalm

Als het aan de Autoriteit Financiële Markten lag, moest Gerrit Zalm opstappen als topman van ABN Amro. Dat hij desondanks mag aanblijven is te danken aan De Nederlandsche Bank (DNB), die de leidende toezichthouder is in het onderzoek naar het verleden van Zalm bij DSB Bank.

DNB oordeelt positief over de betrouwbaarheid en deskundigheid van de ABN Amro-topman.

Dat blijkt maandag uit de rapportage van professor Michiel Scheltema. Scheltema boog zich de afgelopen twee weken over de uitkomsten van de onderzoeken die beide toezichthouders onafhankelijk van elkaar hebben uitgevoerd.

Onvoldoende zwaarwegende feiten
Volgens Scheltema heeft het onderzoek naar het verleden van Gerrit Zalm als financieel directeur bij DSB onvoldoende zwaarwegende feiten opgeleverd die zijn huidige positie bij ABN Amro onhoudbaar maken.

Zalm was bij DSB financieel directeur van eind 2007 tot februari 2009. Toen DSB eind 2009 failliet ging, was dat aanleiding de rol van zeven oud-bestuurders en oud-commissarissen te onderzoeken.

Zalm dat hem niets te verwijten valt.

AFM: te weinig kundig en daadkrachtig
Opmerkelijk genoeg lijkt de AFM daar anders over te denken.

De AFM verwijt Zalm gedurende zijn periode als financieel topman bij DSB, dat er op een aantal punten te weinig deskundigheid was en dat hij niet krachtig genoeg heeft geopereerd om de koers van de bank bij te stellen.
Hij had daarvoor meer de confrontatie moeten zoeken bij zijn collega's in de top van DSB.

Scheltema: niet overtuigend
AFM adviseerde aan DNB een vertrek van Zalm, maar ving bot. Professor Michiel Scheltema, die het werk van de toezichthouders heeft beoordeeld, noemt de kritiek van AFM "onvoldoende overtuigend'' en stelt dat er "onvoldoende argumenten'' zijn.

Scheltema wijst erop dat uit verklaringen van andere hoofdrolspelers, zoals Zalms opvolger bij DSB Frank de Grave, naar voren is gekomen dat "confrontatie'' bij DSB-topman Dirk Scheringa "niet altijd de beste benadering'' is gebleken.

De Jager: opheldering over verschillen bij toezichthouders
Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager vindt dat Gerrit Zalm kan aanblijven als topman van ABN Amro. Hij vindt dat er na de herbeoordeling door DNB en de AFM "voldoende duidelijkheid'' is over de positie van Zalm.
 

De Jager, die spreekt van een "positieve toetsing'' van Zalm, vindt het ongelukkig dat DNB en AFM verschillend oordelen. Eind deze week wil hij beide topmannen van DNB en AFM in een gesprek om opheldering vragen.
Zalm blij met rapport Scheltema

Zalm: blij
Gerrit Zalm is blij dat uit het rapport van Michiel Scheltema naar voren is gekomen dat zijn betrouwbaarheid en deskundigheid buiten twijfel staan. Dat liet de topman van ABN Amro maandag in een schriftelijke reactie weten. ,,Ik heb bij DSB veel zaken de goede richting op geduwd, maar het werk was nog niet af.''

Zalm verklaarde een ,,lastige periode'' af te sluiten. ,,Ik richt nu al mijn aandacht op het integreren van ABN Amro en Fortis Bank Nederland.'' Hij noemt het bouwen van een nieuwe bank in deze economische tijden een uitdaging.

De oud-minister van Financiën repte met geen woord over de mening van de Autoriteit Financiële Markten dat hij zou moeten opstappen als topman van ABN Amro, omdat hij bij DSB Bank niet krachtig genoeg zou hebben geopereerd tegen oprichter Dirk Scheringa en diens rechterhand Hans van Goor.