VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

05 maart 2010

Geleidelijk herstel voor Fugro

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Echt verrassend is het niet. Fugro heeft zowel de orderportefeuille als de prijsniveaus het afgelopen jaar zien dalen. En daarmee kwamen omzet en winst lager uit. Aandachtspunt voor 2010 is de winstmarge, die wel eens verder zou kunnen zakken.

Begin 2009 leek Fugro te voelen van de crisis. Ondanks de lage olieprijs, waardoor energiemaatschappijen minder investeerden. 

Natuurlijk, het werd wel een beetje gemerkt, maar omdat vooral de kleinere maatschappijen minder spendeerden, en Fugro meer dan 75 procent van de omzet genereert uit werk voor grote concerns, zou de bodemzoeker daar niet al te veel last van hebben.

Dat stelde bestuursvoorzitter Klaas Wester nog in mei, tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Bovendien investeerden de grote partijen juist meer, was het optimistische verhaal.

Winst voor eerst sinds 2003 omlaag
Al vrij snel daarna werd gemeld dat de uit zou komen dan in 2008. Die prognose blijkt nu te kloppen en daarmee heeft Fugro in 2009 voor het eerst sinds 2003 een winstdaling laten zien: van 283,4 miljoen euro naar 263,4 miljoen euro. Ook de omzet was met 2,05 miljard euro lager dan de 2,15 miljard euro in 2008.

In de eerste helft van het afgelopen jaar werd de terugloop nog gedempt. De orderboeken waren goed gevuld en de prijzen die voor de opdrachten stonden, lagen voor een deel nog op het niveau van voor de crisis.

Minder nieuwe orders
Daarna liep het af. Oliemaatschappijen zetten de lopende werken wel door, maar beknibbelden op de prijzen.

Daarmee schroefden ze hun investeringen dus toch terug. Door de dalende prijzen kwam de nettomarge van Fugro uit op 12,8 procent tegen 13,2 procent een jaar eerder. De kasstroom verbeterde wel, met 4,1 procent tot 456,8 miljoen euro.

Fugro heeft de gewijzigde marktomstandigheden gepareerd met kostenbesparingen en inkrimping.

Alle drie divisies waren afgelopen jaar winstgevend. Maar het onderdeel GeoScience, waar de onderzoeksactiviteiten naar nieuwe wingebieden onder vallen, zag een duidelijke afname van de winst.

Optimisme
Fugro is optimistisch over de ontwikkelingen in de markt. De markten waarin het actief is, zullen geleidelijk herstellen en daarmee verwacht de bodemonderzoeker dat de vraag naar diensten bij de zoektocht naar gas en olie relatief sterk zal toenemen.  

De investeringen in de wereldwijde olie- en gassector (goed voor driekwart van Fugro's omzet), daalden in 2009 met 15 procent. Voor 2010 verwacht het bedrijf dat de investeringen weer met 10 procent zullen stijgen.

Rechtbreien
Fugro kan de prijzen in 2010 niet op korte termijn weer op het niveau van voor de crisis krijgen, zoals voor een deel van de klussen in de eerste helft van 2009 wel nog gold. En dus verwacht de bodemonderzoeker dat in de eerste helft van dit jaar de omzet en winstmarge lager zullen uitvallen dan in 2009.

Desondanks handhaaft het bedrijf het divivdend op 1,50 euro. 


Gerelateerde artikelen

Olieprijs stijgt, markt voor dienstverleners keert, Fugro blijft voorzichtig
Olieprijs stijgt, markt voor dienstverleners keert, Fugro blijft voorzichtig
22-01-2018

Met het stijgen van de olieprijs zouden de kansen voor de dienstverleners a…

Lees verder

Shell fugro olieprijs oliesector
Fugro ziet licht aan eind tunnel, maar heeft wel kapitaal nodig om de tunnel uit te komen
Fugro ziet licht aan eind tunnel, maar heeft wel kapitaal nodig om de tunnel uit te komen
30-10-2017

Er gloort licht aan het eind van de tunnel bij Fugro, volgens topman Paul v…

Lees verder

Aandeelhouders fugro kapitaal
Agressieve grootaandeelhouder Boskalis wilde Fugro-president-commissaris Harrie Noy wippen
Fugro maakt werk van verkoop niet-kernactiviteiten

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}