VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

AFM volgt conclusies van VEB over misleiding en marktmanipulatie door Fortis

De VEB heeft op 13 juli 2008 de AFM verzocht handhavend op te treden tegen Fortis vanwege marktmanipulatie en misleiding van beleggers. Bestuurders van Fortis hebben in de aanloop naar de noodmaatregelen van 26 juni 2008 een te rooskleurig beeld geschapen van de financiële situatie van Fortis. Beleggers zijn daardoor misleid.

De AFM heeft bekend gemaakt de conclusies van de VEB te delen en heeft Fortis een boete opgelegd van 576.000 euro. Dit is een belangrijk signaal aan de markt en helpt de VEB in haar strijd compensatie voor beleggers te krijgen.

Te rooskleurig
In het VEB Beleggingsmagazine Effect van april 2008 antwoordde de toenmalige CEO Jean-Paul Votron op de vraag of de  balans geen versterking zou behoeven: “Nee, de balans is in orde, absoluut”.
 
Een opmerking die later volledig bezijden de waarheid bleek te zijn. Op 26 juni 2008 kwam Fortis met een pakket noodmaatregelen die de balans moest versterken.
 
De VEB heeft vanaf dat moment nadrukkelijk de belangen van beleggers beschermd. Daarom heeft de VEB (na de nationalisering medio oktober 2008) een enquêteonderzoek bij Fortis verzocht en toegewezen gekregen, Fortis aangesproken wegens misleiding van beleggers en de Nederlandse Staat aangesproken wegens onrechtmatig overheidsoptreden. Het besluit van de AFM is extra munitie voor de VEB in haar strijd voor compensatie van (voormalige) Fortisbeleggers.

Lees hier  over het handhavingverzoek van de VEB aan de AFM.

 
 
Vereniging van Effectenbezitters