VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Grontmij moet vol aan de bak om nieuwe strategie vorm te geven

Grontmij heeft ambitieuze groeiplannen. Het advies- en ingenieursbedrijf wil onder meer overnames doen voor groei, maar moet uitkijken dat het zelf niet wordt opgeslokt. De ontwikkelingen in 2009 verliepen alvast een fractie beter dan verwacht.

De crisis gaat niet aan Grontmij voorbij. In de bouw en industrie leidde een teruglopende vraag tot een daling van de omzet met 5 procent tot 800 miljoen euro.

Om de daling van de omzet op te vangen, richt het bedrijf zich op water- en energiebesparingsprojecten bij gebouwen. Dit compenseert de terugval bij bouw niet volledig, maar voorkomt wel een verdere terugval, zegt bestuursvoorzitter Sylvo Thijssen.

Net boven eigen verwachting
Zijn bedrijf zag in 2009 de nettowinst dalen naar 20,4 miljoen euro van 38,8 miljoen euro in 2008. Daarmee kwam Grontmij net boven de eigen verwachting uit van 18 tot 20 miljoen euro.

Het bedrijfsresultaat bedroeg vorig jaar 45 miljoen euro. Grontmij rekende zelf voor 2009 op een bedrijfsresultaat van 43 tot 45 miljoen euro.

De resultaten zijn dus een fractie beter dan verwacht. En dat onder moeilijke omstandigheden. Projecten worden vertraagd of vallen weg. Grontmij ervaart vooral druk op de belangrijke lokale markt, waar het in Nederland circa 25 procent van de omzet behaalt.

Daarom heeft de onderneming aangekondigd dat nog eens 100 banen verdwijnen. In 2009 verlieten 400 werknemers het bedrijf.

Optimisme
Grontmij heeft wel als voordeel dat het zich op de Europese markt richt, waardoor het niet getroffen wordt door de malaise op de Amerikaanse markt.

Het bedrijf is dan ook vrij optimistisch over de toekomst. Dat kwam in januari duidelijk naar voren toen Grontmij ambitieuze groeiplannen bekend maakte.

12 januari 2010

Ambities
Het bedrijf wil de komende zes jaar met gemiddeld 10 tot 15 procent groeien. Onder meer klimaatverandering en de trek naar de steden, zullen volgens Grontmij tot meer vraag naar diensten leiden. Zoals het ontwerpen van dijken en de inrichting van woongebieden.

Andere winst moet volgens de topman komen van overnames. Grontmij heeft een verlanglijstje van kleine bedrijven, maar zal om de ambitieuze groeiplannen te verwezenlijken ook een grote overname nodig hebben.

Zelf doelwit
De groeiplannen van Grontmij komen er op neer dat het bedrijf in 2015 een omzet van 1,42 miljard euro tot 1,85 miljard euro wil halen. Deze flinke ambitie, waarbij ook een wens voor winstgroei zit, maken dat de onderneming vol aan de bak moet.

Groot gevaar daarbij is dat Grontmij zelf mogelijk doelwit van een overname wordt. Dit wordt helemaal een punt van zorg als de groeistrategie niet waargemaakt kan worden. Met name voor grote Amerikaanse partijen die voet aan de grond willen krijgen in Europa, is een overname van Grontmij een aantrekkelijke optie.
Gerelateerde artikelen