VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bonnafé: economische groei eurozone stagneert straks door Bazel III

De nieuwe kapitaalregels voor banken dreigen de economie in de eurozone tot stilstand te brengen. Dat stelt Jean-Laurent Bonnafé, de Franse topman van BNP Paribas Fortis.

doelt daarmee op de , die de gezamenlijke centrale banken onder leiding van de BIS (Bank for International Settlements) aan het opstellen zijn.

Nulgroei
‘Als de huidige voorstellen worden toegepast, kan dat de komende drie jaar bij elkaar opgeteld tot 6 procentpunt aan economische groei kosten. Als je ziet dat sommige landen maar 1 tot 1,5 procent groei kennen, betekent dat een nulgroei gedurende drie jaar,' stelt Bonnafé op basis van berekeningen van zijn bank. 

Volgens de topman zullen de hoge kapitaalvereisten als gevolg hebben dat de banken in de eurozone samen 450 miljard euro meer eigen vermogen moeten aanhouden en 1.500 tot 2.000 miljard euro extra obligaties op lange termijn moeten uitgeven.

Dat zal het vermogen van de banken om de economie te financieren enorm fnuiken, waarschuwt Bonnafé. Hij bepleitte een evenwichtige en meer selectieve aanpak voor de nieuwe kapitaalregels.

Bonnafé deed zijn uitspraken vrijdag tegenover de parlementaire commissie in België die belast is met het onderzoek naar de financiële en bankcrisis.

Kapitaalseisen
omvatten kapitaalseisen voor banken. Het doel is om banken richtlijnen te bieden waarmee zij kunnen vaststellen hoeveel kapitaal zij minimaal opzij moeten zetten om onverwachte verliezen op te vangen die voortvloeien uit hun financiële en operationele risico's.

Het huidige Bazel II is ontwikkeld door het Bazelse Comité voor Bankentoezichthouders, dat bestaat uit vertegenwoordigers van centrale banken en toezichthoudende instanties uit 13 verschillende landen, die regelmatig bijeenkomen in Bazel, Zwitserland.

De voorstellen voor Bazel III, zijn gericht op het verhogen van de hoeveelheid, de kwaliteit en de transparantie van het kapitaal in handen van banken. Tegen eind dit jaar legt het Bazelcomité van toezichthouders de nieuwe kapitaalregels vast


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net