VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Softwarebedrijf TIE boekt winst maar voorzichtigheid blijft geboden

In het jaar van de wereldwijde economische crisis realiseerde TIE Holding haar hoogste bedrijfsresultaat ooit. De leverancier van software voor verkoop via internet boekte zelfs winst. Het begin van een periode van voorspoed? Accountant en huisbankier houden in ieder geval een slag om de arm.

De toename van het bedrijfsresultaat van -/- 1,9 miljoen euro naar + 0,8 miljoen euro is het gevolg van strak management, kosten beheersing en het maken van declarabele uren, zo verkondigde bestuursvoorzitter Jan Sundelin tijdens de jaarlijkse vergadering met beleggers.

De eerste winst moet een stap zijn van een technisch georiënteerde ‘cash burner', € 50 miljoen verlies in de afgelopen 10 jaar, tot een commercieel georiënteerde ‘cash generator'.
Om die omslag te maken is extra investeren gewenst, volgens Sundelin. De aanstelling van twee extra marketing directeuren en de uitgave van het glossy TIE magazine moeten de verkopen doen stuwen.

Terughoudend
Ton Veth, voorzitter van de raad van commissarissen, garandeerde dat de raad van commissarissen zal bewaken dat het bedrijfsresultaat en de ‘cash flow' van TIE Holding ook in de komende jaren positief blijft.

Gezien de historie van TIE Holding zou een continue reeks van jaren met positieve bedrijfsresultaten een unicum zijn. Bij de opstelling van de cijfers wilde de accountant dan ook maar voor twee jaar rekening houden met een positief bedrijfsresultaat.

Ook de Rabobank is erg voorzichtig. Als nieuwe huisbankier wilde ze slechts een kredietfaciliteit van 0,35 miljoen euro verstrekken.

Klein en overvol
Die voorzichtigheid heeft waarschijnlijk weinig te maken met product, klantportfolio of strategische partners. TIE schermt met hoogwaardige technologie en ook de klanten die software van TIE gebruiken om hun webwinkels te bestieren zijn gevestigde namen.

Het moet volgens bestuursvoorzitter Sundelin vooral gezien worden als een kwestie van schaalgrootte. TIE Holding is met 11 miljoen euro omzet een kleine speler. Een speler die bovendien 84% van haar omzet haalt uit de verzadigde en verdeelde submarkt, ‘Business Integration Platform'. De markt van bedrijven, die verschillende computersystemen binnen een bedrijf met elkaar wil laten communiceren, is behoorlijk vol.

Mogelijk dat strategische deals of activiteiten in andere submarkten het bedrijf doen uitgroeien tot cash generators maar met TIE Holding blijft voorzichtigheid geboden.