VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

‘Crisis deels veroorzaakt door verouderde en complexe technologie'

Het rijtje van ‘schuldigen' aan de huidige financiële crisis groeit. Aan de lijst met onder meer hypotheekverstrekkers, toezichthouders en het exorbitante bonussysteem, kan een nieuwe veroorzaker worden toegevoegd: verkeerde technologie.

Dat stelt , voorzitter en medeoprichter van de Indiase technologiegroep .

Het gebruik van verouderde en te complexe informatiesystemen heeft volgens de it-specialist bijgedragen aan het ontstaan van de financiële crisis.

Oorsprong ellende
‘De problemen met de risicovolle hypotheekkredieten, de basis van de recente financiële crisis, vonden hun oorzaak in het feit dat bestaande informatiesystemen voor risicomanagement niet in staat waren de oorsprong van de herverpakte hypotheekleningen te achterhalen', aldus Ram.

Met behulp van efficiënte it-systemen had volgens de topman een groot deel van de ellende van de financiële crisis vermeden kunnen worden. Om een nieuwe catastrofe in de toekomst te voorkomen, moet als het aan hem ligt dan ook worden geïnvesteerd in de modernisering van de technologie.

Risicobeheersing
Ram stelt bovendien dat nieuwe informatiesystemen in de financiële wereld voortaan altijd gekoppeld moeten zijn aan een systeem dat de risico's beheert.

Volgens de it-er konden de originele hypotheekleningen in de meeste elektronische systemen onmogelijk worden opgespoord. ‘Daardoor was uiteindelijk het hele systeem gebaseerd op speculaties en gissingen‘, zo stelt hij.

Het vermogen tot logisch nadenken wordt hierbij echter geheel buiten beschouwing gelaten.