VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

'De euro verdwijnt en de VS raken snel in nieuwe recessie'

De Verenigde Staten stevenen gegarandeerd op een nieuwe recessie af. In 2012 is het zover. De crisis zal erger zijn dan de huidige. De euro bestaat bovendien niet al te lang meer.

Dat stelt beleggingsgoeroe Jim Rogers met de Amerikaanse televisiezender CNBC.

Amerikaanse staatsobligaties en Chinees vastgoed zijn volgens Rogers de nieuwe zeepbellen. De gegarandeerde crisis in de Verenigde Staten (VS) in 2012 zal zwaarder zijn dan nu, omdat ‘we inmiddels al ons kruit hebben verschoten', stelt de topbelegger.

Rogers, die sinds november 2008 geen aandelen meer heeft gekocht, richt zich daarom op grondstoffen. Zijn advies: beleg in grondstoffen in het algemeen en olie, katoen en suiker in het bijzonder.

Rogers blijft bij zijn voorspelling dat goud de komende tien jaar in waarde zal verdubbelen, omdat papiergeld steeds minder waard wordt.

Euro verdwijnt
De verzwakking van de valuta wereldwijd is een grote zorg. Rogers stelt dat de euro de komende 15 tot 20 jaar zal verdwijnen. ‘Begrijp me niet verkeerd, ik bezit euro's. Maar de geschiedenis toont aan dat niet alle gemeenschappelijke munten overleven. De euro is daar één van'.

Dit jaar heeft de euro 5 procent aan waarde verloren ten opzichte van de dollar. Oorzaak: de problemen in Griekenland, dat met een begrotingstekort van 12 procent en een staatsschuld van 120 procent kampt.

Volgens Rogers is het te hulp schieten van de Grieken een verkeerde keuze. ‘Ik zou Griekenland failliet laten gaan. Pas dan zal iedereen er van overtuigd zijn dat de euro een sterke munt is', zegt hij. Wanneer dit niet gebeurt, zullen de fundamenten van de euro verzwakken.

Pond ook in problemen
Ook in Groot-Brittannië voorziet Rogers problemen. ‘De pond kampt met problemen door de gigantische schuld en het hoge handelstekort van de Britten.' Op dit moment heeft het Verenigd Koninkrijk volgens de belegger nog voordeel van de Noordzee-olie en van Londen als financieel centrum.

Beide voordelen brokkelen volgens Rogers af. ‘En er is niets om dat te vervangen', stelt hij.

Als de huidige munten ‘wegvallen', zal de Chinese yaun klaarstaan ter vervanging. Maar dat zal pas over 20 jaar gebeuren. Het is momenteel ondenkbaar omdat ‘de munt nog niet kan zweven'.