VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Topman geëxecuteerd voor 'ruïneren Noord-Koreaanse economie'

Noord-Korea doet werkelijk alles om intern de rust te bewaren, nu wel eens snel de macht kan worden overgedragen van de zieke leider Kim Jong-il aan een van zijn zonen. 

Volgens het Zuid-Koreaanse heeft de regering in Noord-Korea een kopstuk van de communistische partij geëxecuteerd, nadat een monetaire ingreep had geleid tot prijsstijgingen en sociale onrust. 

Pak Nam Gi, hoofd planeconomie binnen de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij, is volgens het persbureau vorige week in Pyongyang door een vuurpeloton terechtgesteld.

'Opzet'
Pak zou daarmee verantwoordelijk zijn gesteld voor een van de nationale munteenheid. Hij zou met de geldhervorming de Noord-Koreaanse economie ‘met opzet' hebben willen ruïneren.

De hervorming leidde tot verslechtering van de toch al weinig rooskleurige voedselsituatie, tot woede van de bevolking.
 
Maar volgens Yonhap zijn veel Noord-Koreanen ervan overtuigd dat Pak als zondebok is gebruikt om voor het grote publiek te verhullen dat het economische beleid van het regime niet deugt.

De hervorming

Geheel zonder communicatie vooraf, besloot Noord-Korea op 30 november afgelopen jaar om twee nullen van de bankbiljetten te schrappen. Biljetten van 100 won moesten worden omgewisseld voor biljetten van 1 won.

Bij de opwaardering van de nationale munt werd een maximum ingesteld aan het aantal in te wisselen biljetten. Mensen moesten de rest van hun geld maar vastzetten op de staatsbanken.

De maatregel was bedoeld om de groei van het aantal zelfstandigen te frustreren, om zo meer controle te krijgen op de marktactiviteiten. Maar in plaats daarvan stagneerde de voedseldistributie en groeide de weerstand tegen het regime.

De inflatie steeg en de stijgende tekorten van goederen en voedsel verlamde zowat het gehele Noord-Koreaanse marktsysteem.

Het Noord-Koreaanse regime bood zelfs openlijk excuses aan, wat bijzonder uitzonderlijk is en als een totale vernedering voor het hele land beschouwd wordt.

De executie van Pak zou zijn bedoeld om het mislukken van het beleid geheel op hem af te wentelen. En daarmee moet gezichtsverlies van Kim Jong-il worden voorkomen.

Geen officiële lezing
De berichtgeving over de executie van Pak Nam Gi is niet officieel bevestigd.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Eenwording bevestigt nieuws uit Noord-Korea gewoontegetrouw pas nadat vanuit Pyongyang een officiële verklaring wordt afgelegd. En dat is niet gebeurd.

Wel meldt Free North Korea Radio dat het bericht over de dood van de topman, vanuit Pyongyang inmiddels in de rest van het land is doorgedrongen.

In een Japanse nieuwsuitzending werd vorige maand gemeld dat Pak in januari is ontslagen door de regering en daarbij de schuld zou hebben gekregen van het mislukken van de geldhervorming en verantwoordelijk moest worden gesteld voor de gevolgen.