VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Mooie omzetgroei Sligro niet genoeg voor structureel hogere winstgevendheid

Recordwinst in een moeilijk jaar, met voor zowel Sligro's supermarkttak als groothandelsactiviteiten een mooie omzetstijging. Maar voor 2010 schuilt gevaar in te lage marges voor de supers en hoge eenmalige lasten bij de groothandels.

Sligro viert zijn vijfenzeventigste verjaardag, trakteert aandeelhouders op een jubileumdividend van 1 euro en heeft in een moeilijke jaar stabiele resultaten laten zien. Optimisme alom tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

De groep als geheel boekte in 2009, geholpen door lagere rentelasten, een recordwinst van 74,3 miljoen euro, oftewel een winstgroei van 4,2 procent. Ook de stijging van de operationele kaststroom met 20 miljoen euro tot 123 euro was indrukwekkend. 

Maar voor verdere groei van de winstgevendheid is de onderneming afhankelijk van het succes van een nieuwe formule, met meer aandacht voor verse en gemaksproducten. Bovendien verwacht onderzoeksbureau GFK dat de groei in supermarkten in heel 2010 daalt naar 1,5 procent, van 3,4 procent in 2009.

Weinig slagkracht
De omzetstijging van Foodretail, Sligro's supermarkten, oogt indrukwekkend gezien het lastige klimaat. De ebitda marge was met 0,75 procent  echter bijzonder laag.

Foordretail zit nog midden in de ombouw van tientallen slecht renderende Edah-winkels naar EMTE’s. Om de klanten de nieuwe winkels binnen te lokken moet het bedrijf de marketinguitgaven flink opschroeven, waardoor de marges onder druk komen te staan. Ook in 2010 zullen de marges onder druk blijven staan. Kort geleden sloot Sligro een akkoord met de 45 Golff franchisehouders. Nu kan er gestart worden met de ombouw van 35 geschikte winkels naar de EMTE formule.

Dit is belangrijk om de kritische massa van de supermarkt keten te versterken. Het marktaandeel van Foodretail is landelijk betrekkelijk laag (2,6 procent). Maar in Brabant - waar het leeuwendeel van de EMTE’s te vinden is – is de positie een stuk sterker (marktaandeel ongeveer 10 procent).

Service verbeteren

Daarnaast moet er nog veel werk verricht worden om de positie van EMTE op de prijs/service ladder verder te verbeteren. Men wil bij het huidige prijsniveau de service nog flink opvoeren.

Daartoe ligt het accent op een nieuwe formule met meer aandacht voor verse producten (nu nummer 2 na AH-XL), gemaksproducten en relatief veel bediening in de winkel (bijvoorbeeld een slagerij). Daarbij moeten autonome groei en kleine acquisities de rentabiliteit van de keten verhogen. De sterke balans biedt hier ruimte voor.

Structurele groei moeilijk
Toegegeven de omzetgroei is indrukwekkend. Maar om een structureel hogere winstgevendheid te bereiken zal meer omzet (en volume) moeten worden gedraaid. Pas dan kan echt worden geprofiteerd van slagkracht en schaalvoordelen. 

Verdere groei van de omzet is echter lastig omdat de overnamemarkt van supermarkten, sinds het opslokken van Super de Boer door Jumbo, stil staat. De groei zal voornamelijk moeten komen uit meer omzet per vierkante meter, door de ingezette nieuwe formule.

Toch zullen de hogere marges van Jumbo, Schuitema maar vooral Ahold (ongeveer 8 procent) door gebrek een moeilijk haalbare kaart voor Sligro blijven.

Lasten drukken resultaat
De divisie Foodservice, de groothandelsactiviteiten, excelleerde met een omzetgroei van 6 procent bij een daling van de totale markt met 3 procent door de misère van de crisis. Hiermee is de Foodservice marktleider met 17,4 procent van de markt in handen.

Ook hier wil Sligro blijven groeien. Toch zal het resultaat in 2010 onder druk blijven staan door eenmalige lasten. Zo loopt een project om alle bezorgactiviteiten in de regio Amsterdam/Noord-Holland op een grote bezorglocatie samen te brengen.

Het zou ook niet verbazen als uitgaven gedaan dienen te worden om de integratie van het in 2006 overgenomen Inversco vlot te trekken. Tot slot zou het pensioenfonds (dekkingsgraad momenteel 106) wel eens een graai in de bedrijfskas kunnen doen.

Optimistische topman
Sligro verwacht een stabiele tot licht positieve markt, maar wel met prijsdruk en "downtrading' in de horeca omdat inkomens onder druk staan.

Koen Slippens herhaalt de verwachting van een "outperformance" in beide markten, doch een voorspelling van het financiële resultaat is nog niet aan de orde.