VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Britse miljardair dankt God en geeft bijna half miljard euro weg

De geslaagde Britse zakenman Albert Gubay is een man van zijn woord. In zijn jonge jaren, toen hij nog snoepverkoper was, maakte hij een ‘afspraak' met God. ‘Als ik miljonair wordt, dan schenk ik de helft van mijn vermogen aan de kerk', was de plechtige belofte. Nu is het zover.

Om te beginnen schenkt de vermogende Brit 531 miljoen euro aan goede doelen, die aan de katholieke kerk zijn gerelateerd. Dat bedrag moet uiteindelijk oplopen tot 1 miljard euro. Om dit voor zijn dood te bereiken gaat de inmiddels 82-jarige katholiek voorlopig nog niet met pensioen.

Eerste miljoenen
De Brit, die op het moment van de ‘afspraak' met God amper 88 euro bezat, leende 110 euro en ging aan de slag.
Als snoepverkoper richtte hij in de jaren zestig zijn eerste supermarkt op, die uitgroeide tot de keten ‘Kwik Save'. Acht jaar later verkocht hij de winkels voor 15 miljoen euro.

Dat geld investeerde hij in vastgoed. Gubay groeide uit tot de grootste vastgoedontwikkelaar in Wales. Hij maakte vooral fortuin met investeringen in vastgoed in Groot-Brittannië, Ierland en Rusland.

Nadat Gubay ongelukkig geblesseerd raakte aan zijn rug, kwam hij op het idee om een fitnessketen op te starten. Ook deze keten wist hij succesvol uit te bouwen en uiteindelijk in 2004 te verkopen voor 77,5 miljoen euro.

Belofte maakt schuld
Inmiddels noemt de in 1928 geboren zoon van een Joodse vluchteling en een Ierse katholieke moeder, het .

Als gevolg van zijn donatie van een half miljard, kukelt Gubay uit de lijst van rijkste Britten van de Sunday Times, waar hij in 2009 een 107de plek innam. De Brit houdt een vermogen van 11 miljoen euro over, om tot zijn dood van te blijven leven, samen met zijn vrouw.