VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Meer vertrouwen in lening aan Buffett dan aan Amerikaanse staat

Een klap in het gezicht van de Amerikaanse overheid, zo klinkt het nu blijkt dat de obligatiemarkt het veiliger vindt om geld te lenen aan Warren Buffett, dan aan Barack Obama.

Het verschil in vertrouwen blijkt uit het rendement dat op uitgegeven obligaties moet worden betaald.

Voor obligaties met een tweejarige looptijd van Berkshire Hathaway hoeft momenteel 3,50 basispunten minder worden betaald dan voor US Treasuries, oftewel Amerikaans staatsobligaties.

Ook obligaties uitgegeven door Procter & Gamble, Johnson & Johnson en Lowe's leveren momenteel minder rendement op dan obligaties uitgegeven door de Amerikaanse overheid.

Uitzonderlijke verschuiving
Volgens Jack Malvey, voormalige specialist vastrentende waarden bij Lehman Brothers, is een dergelijke situatie op de obligatiemarkt een zeldzaamheid.

Traditioneel wordt meer rendement betaald op bedrijfs- dan op staatsobligaties. Hoe groter de kans dat een bedrijf of staat een lening niet terug kan betalen, hoe hoger de rente die het moet betalen op een obligatie.

Overaanbod en begrotingstekort
De verschuiving in het vertrouwen is ontstaan omdat de Amerikaanse overheid sinds begin 2009 al voor een bedrag van 2590 miljard dollar aan staatsobligaties uitgegeven. Dat heeft niet alleen geleid tot een soort overaanbod, het begrotingstekort van de Verenigde Staten is ook flink opgelopen.

Dit beslaat inmiddels 10 procent van het BBP, het hoogste peil sinds de Tweede Wereldoorlog. De overheid heeft het dus aan zichzelf te danken dat het meer rente moet betalen dan bijvoorbeeld Warren Buffett.

Amerikaanse Treasuries worden traditioneel gezien als bijzonder veilig en hebben daarom van kredietbeoordelaars het hoogste kredietoordeel, de AAA-rating gekregen. Agentschappen, zoals Moody's, beginnen zich inmiddels openlijk af te vragen of de VS de AAA-rating nog wel verdient.