VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Topman ASR wil verzekeraar binnen drie jaar naar beurs brengen

Topman Jos Baeten van financieel dienstverlener ASR Nederland, voorheen onderdeel van Fortis, wil dat de verzekeraar na privatisering onafhankelijk blijft en stuurt aan op een beursgang.

ASR, dat sinds de ontmanteling van het Fortis-concern in oktober 2008 volledig in handen is van de Nederlandse staat, moet weer terug naar de private markt. Wanneer en hoe is momenteel onderwerp van gesprek.

Baeten noemt een beursgang de meest waarschijnlijke optie. Als het aan de topman ligt, wordt een notering binnen drie jaar gerealiseerd.

Overname
Ook een optie voor privatisering is een overname door een andere partij. Dit heeft echter niet de voorkeur van Baeten.

In de markt wordt volop gespeculeerd over een eventuele overname door bijvoorbeeld verzekeraar Delta Lloyd. Maar er is in de Nederlandse markt geen ruimte om elkaar over te nemen, stelt Baeten. "Een consolidatie van Nederlandse spelers is de komende drie jaar niet realistisch.''

Het ministerie van Financiën besluit uiteindelijk wat er met ASR gebeurt. "Daar gaan we zelf niet over, maar we staan als derde speler in Nederland stevig op eigen benen'', zegt Baeten.

De topman deed zijn uitspraken bij de presentatie van de jaarcijfers.

Weer winst
Dankzij een voorzichtig herstel van de financiële markt vanaf het tweede kwartaal van 2009, wist ASR in 2009 weer in de zwarte cijfers te geraken. Vorig jaar werd een nettowinst geboekt van 255 miljoen euro. In 2008 leed ASR nog een nettoverlies van 640 miljoen euro.

De verzekeraar zag het vermogen toenemen van 1,76 miljard euro naar 2,97 miljard euro.

De omzet, het totaal van de premie-inkomsten, kwam in 2009 16 procent lager uit op 4,86 miljard euro, tegenover 5,76 miljard euro een jaar eerder.

De verzekeraar ziet door de algemene economische ontwikkeling op korte termijn nog weinig echte verbetering.

ASR Nederland heeft een bank- en een verzekeringstak en is actief met de merken ASR Verzekeringen, Ardanta, De Amersfoortse, Europeesche Verzekeringen, Falcon en Ditzo.

In juli kondigde het bedrijf aan beleggingsverzekeraar Falcon samen te voegen met ASR Verzekeringen.