VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

‘Deze week actie nodig in Grieks schuldendrama anders ontwricht euro’

De Europese Unie moet deze week een besluit nemen over de manier waarop het door schulden overladen Griekenland geholpen wordt. Anders kan de euro wel eens serieus ontwricht raken.

Dat stelt Eurocommissaris van economische zaken Olli Rehn.

‘Technisch staan we klaar om actie te ondernemen, nu is het tijd voor een politieke beslissing’, aldus Rehn in een interview met het Finse dagblad Helsingin Sanomat.

Volgens de Eurocommissaris staat Europa momenteel op een kruispunt. ‘De Griekse kwestie kan een serieuze ontwrichting van de euro veroorzaken, maar we kunnen ook juist lessen trekken uit deze crisis.’

Nieuw dieptepunt euro
De problemen in Griekenland hebben de euro woensdag naar een in de afgelopen 10 maanden getrokken.

Ten opzichte van de dollar noteert de euro 1,3440 dollar. Dinsdag was de munt nog 1,3520 dollar waard.

De euro zakte verder nadat bekend werd dat de Fransen en Duitsters stelden dat voor een pakket maatregelen, de steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) nodig is. 

Rehn ziet een aantal mogelijkheden om te helpen de Griekse malaise op te lossen. ‘We zien daarbij geen obstakels voor een rol van het Internationaal Monetair fonds. De EU staat dichtbij het IMF, we zijn partners’.

Herfinancieren
De omvang van de Griekse schuld bedraagt bijna 300 miljard euro, het begrotingstekort beslaat ruim 12 procent.

Griekenland moet tussen 20 april en 23 mei ongeveer 16 miljard euro aan groeiende schuld herfinancieren. Het land hoopt dat de toezegging van de mogelijkheid om terug te kunnen vallen op een reddingsmechanisme van de Europese Unie, genoeg is om de kosten terug te dringen.

Daarbij denken de Grieken niet daadwerkelijk een beroep te hoeven doen op de waarborg.  

Hoewel de Grieken goed zijn voor slechts 2 procent van het bbp van de Eurozone, zorgt de Griekse schuldtragedie voor een forse daling van de euro ten opzichte van de dollar.

Saillant detail
Woensdag kwam een saillant detail in de Griekse schuldencrisis naar boven. Uit documenten die de Griekse krant Kathimerini heeft ingezien, blijkt dat een Griekse staatsbank, de postbank, één van de grootste speculanten tegen Griekenland was.

De bank kocht in augustus 2009 voor 950 miljoen euro aan credit default swaps om zichzelf te beschermen tegen een faillissement van Griekenland. De bank had kennelijk weinig vertrouwen in de Griekse economie.

De Griekse premier Giorgos Papandreou hekelde begin maart tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten nog beleggers die speculeren op een verdieping van de crisis. 'Speculanten zonder principes verdienen dagelijks miljarden aan de Griekse tragedie', zei Papandreou.

Uitgerekend een Griekse staatsbank heeft ruim 35 miljoen euro verdiend aan die speculatie.

Papandreou wil dat de handel in derivaten zoals 'credit default swaps' zo snel mogelijk aan banden wordt gelegd, omdat die het volgens hem duurder maakt voor Griekenland om geld te lenen.


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net