VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Equity One zet overname DIM Vastgoed door

Het Amerikaanse investeringsfonds Equity One doet zijn bod op het Nederlandse DIM Vastgoed gestand. De Amerikanen beschikken over 92,5 procent van de aandelen in het vastgoedbedrijf. Beleggers die nog niet hebben aangemeld zitten in een lastige spagaat.

De twee partijen melden de nieuwe ontwikkelingen in een gezamenlijk persbericht.

Equity One bracht in februari via dochterbedrijf Southeast U.S Holdings een bod uit van 7,30 dollar per aandeel DIM.
Het Amerikaanse vastgoedfonds had reeds 74,7 van het aandelenkapitaal in handen. De investeerder zou het bod gestand doen bij een aanmelding van 95 procent van de aandelen.

Aandeelhouders die hun stukken nog niet hebben aangemeld, hebben daarvoor nog van 29 maart 9.00 uur tot 9 april 17.45 uur de gelegenheid.

Aandeelhouders in spagaat
Een ideale situatie is het niet voor aandeelhouders die nog dubben over al dan niet aanmelden van de stukken.

Het overnamebod op DIM is aan de magere kant. Bovendien lijkt het bod op ongepaste wijze tot stand zijn gekomen.
Maar bij niet aanmelden zijn de vooruitzichten niet bepaald glorieus.

Of beleggers ooit meer zullen ontvangen dan bij het bod van Equity One is lang niet zeker. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de Amerikaanse vastgoedmarkt, de markt waarin Dim belegt, snel zal aantrekken.

Ongunstige vooruitzichten
Bovendien krijgen niet-aanmelders te maken met een dominante grootaandeelhouder (Equity One) en zal er weinig handel zijn in het aandeel DIM, waardoor verkoop tegen een goede prijs moeilijker wordt.

Aandelenhouders die hun stukken houden, krijgen waarschijnlijk ook nog een aandelenemissie voor de kiezen. De kapitaalspositie van DIM is dermate zwak dat extra kapitaal noodzakelijk lijkt. Nieuwe aandelen betekent minder toekomstige winsten per aandeel en dit is ongunstig voor de huidige aandeelhouders.

Een vervelende spagaat dus.

Investeringsmaatschappij MultiQuest, dat ongeveer 1 procent van DIM bezit, heeft vanwege het lage bod zijn stukken nog niet aangemeld en is dat ook niet van plan.

Nu bekend is hoeveel aandelen zijn aangemeld, beraadt de investeringsmaatschappij zich op welke stappen het gaat ondernemen.

Uitkoopprocedure
Mocht Equity One een belang van 95 procent verkrijgen, dan kunnen de Amerikanen bij de Ondernemingskamer een uitkoopprocedure initiëren, waarbij Equity One het resterend aandelenkapitaal voor een 'redelijke prijs' overneemt.

Minderheidsaandeelhouders kunnen zich mengen in de discussie over deze uitkoopprijs indien zij van oordeel zijn dat de geboden prijs niet redelijk is. De OK stelt vervolgens eventueel een onafhankelijke deskundige aan die een faire uitkoopprijs moet vaststellen.

Het aandeel DIM sloot donderdag op 7,23 euro.