VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Groter Rood moet nu winst boeken

Met de Duitse overname van Microtec heeft Rood meer kritische massa gekregen. Nu moet het bedrijf eindelijk eens winst boeken.

Bankiers krijgen het niet uit hun strot, maar Philip Nijenhuis heeft er weinig moeite mee. ‘Ik zou graag mijn excuses aan jullie willen aanbieden voor het negatieve resultaat van 1,7 miljoen euro, aldus de bestuursvoorzitter van Rood. Een erbarmelijk slecht resultaat en het grootste verlies dat de topman ooit heeft moeten presenteren.

Maar het had volgens Rood nog erger kunnen zijn als het bedrijf niet in juni 2008 branchegenoot Microtec had overgenomen. Voor de overname werd het leeuwendeel van de omzet van Rood behaald uit het ´ouderwetse´ testen van chips (ongeveer 65 procent).

Nieuwe activiteiten redding Rood?
In 2009 stortte de omzet van deze divisie met 40 procent als een pudding in elkaar. In Aziatische landen kunnen ze het testtrucje steeds beter en goedkoper. Maar zijn de nieuwe activiteiten werkelijk de redding van Rood?

De vier relatief nieuwe takken lieten allemaal een bescheiden omzetstijging zien.

>>Bij ‘Foutanalyse', dat fouten in chips opspoort en modificeert, steeg de omzet met vier procent tot ruim 1,7 miljoen euro.

>>Bij ‘Kwalificatie' (Qualification) steeg de omzet 1 procent tot 2,297 miljoen euro. Hier kwalificeert Rood chips onder verschillende omgevingsfactoren, zoals bijvoorbeeld (heftige) temperatuurwisselingen.

>>Het onderdeel ‘Test Engineering', dat (test)software schrijft voor de chipsfabrikanten, liet zelfs een omzetstijging zien van 17 procent (1,176 miljoen euro).

>>Maar de groei bij 'Supply Chain Management' springt pas echt in het oog. De omzet van deze divisie groeide in 2009 met ruim 230 procent tot 2,081 miljoen euro. Supply Chain opereert als een soort projectmanager om ´fabless´ designhuizen - kort gezegd chipfabrikanten zonder eigen fabriek - te begeleiden om de door hen ontwikkelde chips te produceren.

Vervolgens worden de chips uitgebreid getest om uiteindelijk bij de eindgebruiker afgeleverd te worden. Voor Supply Chain geldt het "One Stop Shop"-principe. Als de divisie groeit, groeien de andere divisies mee.

Geen inzicht in winstgevendheid divisies
Omzet is leuk, maar uiteindelijk gaat het ook om de resultaten. Rood Microtec geeft helemaal geen inzicht in de winstgevendheid van haar verschillende divisies.

Of er überhaupt een divisie is geweest die winst heeft geboekt is onduidelijk. Het gevoel zegt nee. Het nettoresultaat (minus 1,7 miljoen euro), het operationeel resultaat (minus 1,3 miljoen euro) en de vrije kasstroom (minus 57.000) euro kleuren namelijk allemaal donkerrood. En hoe hoog liggen de marges bij de verschillende divisies eigenlijk?

Hoewel het bestuur begrip toonde voor deze vraag, liet het weinig informatie los. ‘We boeken een paar miljoen euro omzet per divisie, alle kosten uitsplitsen is een kostbare aangelegenheid', aldus president-commissaris Cees Koot.

Een indicatie geven is ook lastig omdat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) optreedt als schattingen te ruw zijn.

Gelukkig zegde het bestuur toe om op termijn meer inzicht te geven in de winstgevendheid per divisie. Pas dan is het mogelijk om te beoordelen of de nieuwe onderdelen Rood uit het slop zullen trekken.

‘Winst in 2010 is slechts een doel'
Voor het verwachte resultaat onderaan de streep in 2010 leek Nijenhuis duidelijker. Rood Microtec heeft als ‘doel' om winst te maken in 2010.

Blijdschap onder beleggers werd echter snel weer weggenomen. ´Ik wil benadrukken dat dit slechts een ´doel´ is, in mijn ´outlook´ geef ik geen concrete verwachtingen over de winst door onzekerheid in de markt.

Verborgen schatten
Het is gezien deze onzekerheid opmerkelijk dat Rood Microtec nog niet op de Duitse overname, die in juli 2008 net voor het instorten van de financiële markten, heeft afgeboekt.

Ten tijde van de overname groeide de omzet van alle Europese fabless designhuizen nog 25 procent jaar, dit ligt nu een stuk lager. Ook de andere klanten, zoals bijvoorbeeld semiconductor bedrijven, zitten in zwaar weer.

Als de grotere bedrijven, waaronder bijvoorbeeld TomTom op TeleAtlas en Randstad op Vedior, fors moesten afboeken op gepleegde overnames in dezelfde periode, waarom Rood dan niet?

Groeiprojecties lager
‘De groeiprojecties liggen inderdaad lager', aldus Nijenhuis. Maar de marktwaarde van de overgenomen machines ligt een stuk hoger dan het bedrag waarvoor ze in de boeken staan.

Machines zijn feitelijk te snel afgeschreven. Als gevolg zullen de investeringen in machines (-30 procent) de komende jaren omlaag gaan, waardoor meer (operationele) winst geboekt kan worden.

Dit is ook goed nieuws voor de matige solvabiliteit van 25 procent voor de nog altijd cyclische onderneming. Als de vrije kasstroom positief wordt kan de onderneming haar balans versterken.