VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Trauma Fortis laait weer op

Aandeelhouders Fortis lijken de traumatische gang van zaken rond de val van de bank-verzekeraar nog niet bepaald verwerkt te hebben. De massa ontsteekt opnieuw in woede nu de topman stelt dat de raad van bestuur onderbetaald wordt en voor hen allen opslag vraagt.

Jozef De Mey, voorzitter van Fortis Holding, vraagt aan de aandeelhouders een salarisverhoging voor zichzelf en voor zijn ‘onderbetaalde' raad van bestuur. Dat schrijft de Belgische krant dit weekend.

‘Het bestuur van Fortis wordt onderbetaald in vergelijking met bestuurders bij andere Bel20'ers', zegt De Mey in een gesprek met de Belgische krant De Standaard. 'Maar als de aandeelhouders neen zeggen op het verzoek voor salarisverhoging, dan leggen wij ons daarbij neer.'

Voldoende spijt betuigd
De Mey vindt ook dat de top van Fortis al voldoende spijt heeft betoond voor alles wat er fout is gegaan.
‘Nu, het is nooit genoeg, hé. Het is dramatisch wat met Fortis gebeurd is en ik moet eerlijk zeggen: ik had hier liever niet gezeten. Ik had liever gehad dat het oude Fortis nog bestond. Maar ja, de geschiedenis kan je niet herschrijven. We moeten vooruit en we zullen proberen zoveel mogelijk waarde te creëren voor de aandeelhouders.’

Hevige verontwaardiging
Beleggers reageren in diverse Belgische media hevig verontwaardigd op de uitlatingen van de topman. Op een enkele luchtige reactie na: 'Oeps, foutje van de redactie: dit artikel moest pas donderdag a.s. verschijnen,... op 1 april'. 

Veel reacties zijn cynisch. 'Geef ze een Oscar voor LEF in crisistijd', is er een. Ook een 'negatief salaris' wordt gesuggereerd. Maar vooral termen als: 'obsceen', 'schaamteloos' en 'elementair onfatsoenlijk' passeren de revue. De bestuurders worden door veel Belgen bovendien 'sukkelaars' genoemd. 

Stunt
Een lezer denkt dat het om een 'verhulde reclamestunt' gaat. 'De kans is vrij groot dat de aandeelhouders kunnen tegenstemmen. Dan zullen ze het beeld creëren dat de aandeelhouders belangrijk zijn en grip hebben op het bedrijf (dat nu toch wel zijn naam moet oppoetsen), zo klinkt de uitleg.

Een ding moge duidelijk zijn: het verdriet van Fortis is in België nog niet verteerd.

Een greep uit de reacties die direct na publicatie van het nieuws op diverse Belgische nieuwssites binnenspoten:

>>Ze verdienen minder dan de bestuurders van andere failliete bedrijven? Ik denk het niet.

>>
Toch steeds weer eigenaardig en zeer merkwaardig: de naam "Fortis" staat sinds ongeveer 3 jaar synoniem voor schaamteloosheid, gebrek aan realisme, gebrek aan efficient management, overschot aan graai-attitude.

>>Van mij is het een dikke neen! Ze moeten maar eerst iets bewijzen want daar is nog veel goed te maken.

>>De mentaliteit van kleine kinderen, zijn stukje chocolade is groter dan het mijne... Nu ja, de top heeft al voldoende berouw getoond (hoe dan....) en dáár mogen ze nu toch voor beloond worden, niet? Ik zou het woord schaamteloos willen gebruiken,ware het niet dat dit woord in deze bedrijfstak niet gekend is!

>>Voor wie er nog aan twijfelde: bestuurders van banken leven in een andere wereld. Eén van meedogenloos en schaamteloos graaien.

>>Eerst de zaak laten verloederen, nadien hun eigen aandeelhouders een proces aandoen en nu verhoging vragen? Die man heeft zijn verstand niet meer en zou beter onslag nemen.

>>Schaamte kennen deze mensen niet, ze gaan er enkel van uit dat het plebs dient om hen te dienen en te onderhouden.

>>Jawel hier is het dus voldoende om spijt te betuigen en terug 'vooruit'... De belastingsbetaler zal alles wel voor de heren regelen. Niemand zou het als werknemer wagen om aan zijn baas (in casu hier de aandeelhouders) om opslag te vragen na wanprestaties van amper enkele maanden geleden. Chapeau!

>>Als die mannen fatsoen hadden dan weigerden ze ook maar elke verloning tot ze de zaak terug enigzins op de rails gekregen hebben. Er zijn al voorbeelden genoeg geweest van buitenlandse collega's die momenteel gratis en voor niks werken.

>>Gezien de laatste communicaties en ook het trauma voor vele kleine aandeelhouders ervaar ik de vraag als onfatsoenlijk.

>>0,08 Euro dividend,vervolgens mogelijke verwatering door uitgifte nieuwe aandelen en nu nog eens een verhoging voor het topmanagement! Elementair fatsoen tav de aandeelhouders van deze Titanic is anders!

>>Die mannen zijn toch echt voor niks beschaamd, ze schijnen zich zelfs niet te willen herinneren dat ze een bedrijf leiden, gesponsord door de belastingbetaler. Nogal wiedes dat ze minder verdienen dan een gezond Bel20 bedrijf.

>>Als ze terug wat aandeelhouderswaarde creeren kunnen ze die van mij krijgen. Dit is toch om te lachen he. Gaan ze zich nu vergelijken met eWaarde creëren door loonsverhoging te vragen... moet ik aan mijn baas vertellen. Misschien kunnen ze eerst ons belastinggeld wat sneller terugbetalen?

>>Geeft u mij dan ook even het bedrag terug dat ik door uw 'analisten' ben kwijt gespeeld?

>>Vanaf een bepaald niveau bezit valt alle schaamte weg.

>>U neemt mij de woorden uit de mond! Hoe is het mogelijk dat die knoeiers nog opslag durven vragen. Door jarenlang wanbeheer en gesjoemel (windowdressing, boekhoudkundige truukjes, gesjacher met zgn. goedkope kredieten, etc ...) hebben ze duizenden (tienduizenden?) kleine aandeelhouders bedrogen en (deels) geruineerd! De fameuze mammoetwet werd daarbij handig omzeild. Zouden ze die bende oplichters en zelfverrijkers niet beter in den bak steken?

>>Doodsimpel, als dit doorgaat annuleer ik alles bij fortis. Rekening, spaarrekening, beleggersrekening........ Neem definitief afscheid van Fortis. Heb wel te doen met hun medewerkers.

>>Onderbetaald? Volgens mij verdienen (krijgen) ze nog altijd een stuk meer dan de werknemers die zich elke dag voor hun uitsloven.

>>Ach ... ze verdienen niet genoeg, in vergelijking met de andere bel20 bedrijven. Wel, de andere bel20 bedrijven waren geen bank-verzekeringsgroep die zichzelf - door wanbeheer - in de prak hebben gereden ( en daarna door de belgische belastingsbetaler uit de sloot werden gehaald ). Maar ja, de belgische belastingsbetaler zal niet meestemmen. Dat doen Ping An ( chinezen ) en Black Rock ( amerikanen, via Barclays ). Ipv van opslag zouden ze veroordeeld moeten zijn. Maar ja, het belgisch justiciaal apparaat, met zijn vele politieke adepten, zal daar zeker geen probleem vormen. Politiek en jusitie, samen met deze peonscheppers, hand in hand om de Fortisgroep Light nog wat meer geld te laten persen uit verzekeringspolissen. Het grote geld stroomt trouwens toch naar de chinezen en de amerikanen.

>>Schitterende kerel! :) Volgens mij is de raad van bestuur van Fortis eerder zwaar overbetaald, zeker als je bedenkt wat ze de afgelopen jaren hebben gepresteerd voor hun salaris. Eigenlijk zouden de aandeelhouders ze moeten laten betalen om in de raad van bestuur te mogen zitten! Ja, een negatief salaris! Dat is pas een idee! :)

>>Blij dat de Raad van Bestuur, hoewel zo onderbetaald, zijn geld toch nuttig investeert door onderzoeken uit te voeren naar wat hun collega's bij andere Bel20-bedrijven en in de rest van Europa verdienen. Zoveel werkijver, dat verdient opslag!

>>Inderdaad, Mijnheer De Mey, zoals u zegt: ‘Nu, het is nooit genoeg, hé.'

>>Voilà, zo snel gaat men bij Fortis van verontschuldigingen terug naar inhaligheid. Heeft mijnheer De Mey er al eens bij stilgestaan dat de lonen bij de andere bedrijven misschien gewoon nog meer absurd hoog liggen dan bij Fortis?

>>De schaamte voorbij! Waar zit het geweten bij zo'n mensen?

>>Spijtig dat er geen bedragen worden genoemd. Ik had wel eens willen weten wat die onderbetaalde graaiers nu verdienen.

>>Voor mij zitten die mannen nog altijd in hun 'proefperiode', m.a.w. eerst presteren, dan evalueren.