VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Harde kritiek aandeelhouders op beloningsbeleid ASML

Ondanks een verlies van 150 miljoen explodeerde de bonus die bestuursleden van chipmachinefabrikant ASML afgelopen jaar ontvingen. Het bonusgekrakeel overschaduwt bijna de zonnige vooruitzichten van ASML.

De crisis heeft er hard ingehakt bij ASML. Het herstel in 2009 was navenant. De beurskoers van het aandeel ASML verdubbelde in 2009.

Het stormachtige herstel heeft ook de commissarissen verrast, zo liet president commissaris Arthur van der Poel weten tijdens de jaarlijkse vergadering met aandeelhouders.

De commissarissen die verantwoordelijk zijn voor de beloningen hadden gerekend op een slechter resultaat dan het uiteindelijk verlies van 150 miljoen euro. Het was om die reden dat zij de doelstellingen verlaagden die bestuurders recht geven op een bonus.

De rest is geschiedenis. Door het herstel en de snel gestegen beurskoers wisten bestuurders een forse kortetermijnbonus op te strijken en plafonneerden de waarde van de beloning in aandelen. Het maakt dat topman Meurice over 2009 zijn salaris met 77 procent stijgen tot 3,2 miljoen: een basissalaris van 735 duizend euro, een bonus van 507 duizend euro, een pensioendonatie van 91 duizend, een onkostenvergoeding van 141 duizend en prestatieaandelen met een waarde van 1,7 miljoen.

Het snelle herstel heeft de commissarissen dus verrast. Maar dat neemt volgens de president-commissaris niet weg dat de directie nu heeft gekregen wat hen toekomt. Beleggers dachten daar anders over. Ook grote institutionele beleggers als het ABP, Robeco lieten hun afkeuring blijken door tegen decharge van de raad van commissarissen te stemmen of zich te onthouden van stemming.

Maatregelen
Het beloningsbeleid bij ASML ligt al jaren onder vuur. En dat lijkt het bedrijf zich toch aan te trekken. Zo werden salarisverhogingen en welkomstbonussen aan de top in het recente verleden wel enigszins gekortwiekt. En stellen commissarissen voorwaarden aan de uitbetaling van de variabele beloningen over 2009. Ook werd beloofd beleggers beter in te lichten over de beloningen.

De variabele beloning bij ASML gaat op de schop. De korte termijn(opties) worden vervangen door lange termijn variabele beloningen (aandelen). Als maatstaf voor de variabele beloning hanteert het concern het gemiddeld rendement op geinvesteerd kapitaal (ROAIC). Volgens de raad van commissarissen zou dit geschikter zijn als leidraad dan de aandelenkoers (TSR). Dit vanwege de heftige schommelingen in de halfgeleiderindustrie.

Vraag trekt stevig aan
Het gekrakeel over bonussen schuift de huidige, veelbelovende gang van zaken bij ASML een beetje naar de achtergrond. En dat is jammer, want er zit muziek in het concern. ASML ziet de vraag bij zijn klanten sterk aantrekken. Die klanten (chipfabrikanten) zien door prijsstijgingen van chips ruimte voor investeringen. Ook speelt mee dat van een relevant tekort aan capaciteit sprake is.

ASML zal de extra vraag naar machines met vertraging beantwoorden. ASML heeft gekozen om veel van zijn productiefaciliteiten en arbeid uit te besteden en dat vertraagt de opschaling van het productieproces.

Bang dat concurrenten in het gat duiken is ASML niet, zo liet financieel directeur Wennink weten. Enerzijds door de technologische voorsprong van de ASML machines, anderzijds omdat klanten toch een twee leveranciersbeleid voeren.

Het blijft zonnig in Veldhoven
Als in de tweede helft 2010 de nieuwe EUV (extreme ultra violet lithografie) machine op de markt gaat komen (nog lagere kosten per eenheid) ziet de toekomst voor ASML er zeer rooskleurig uit, mits er geen algehele economische terugslag komt zo waarschuwt Wennink.

Wil deze hausse stemming zich voortzetten dan is het noodzakelijk dat consumenten notebooks, smartfones etc. blijven kopen dan zal de markt met 9 procent per jaar groeien (nu 13 procent).Gelet op de achterliggende reden (verlaging kostenstructuur) bij klanten is de stijging van het orderboek met 40 stuks per kwartaal, een waarde van een kleine miljard vertegenwoordigend, zodanig robuust dat Wennink niet bang is voor afbestellen van orders. ASML zal pas in de tweede helft van 2010 op stoom komen met uitleveringen.

De kas positie van 1 miljard is zodanig fors dat een bescheiden dividend van 20 eurocent uitgekeerd wordt. Voor eind 2011 ziet Wennink zich geplaatst voor de keuze aandeleninkoop of verhoging dividend daar dan de kaspositie zal oplopen tot 2 miljard.

Concurrentie
Met de nieuwe EUV machine heeft ASML een troef in huis waarmee zij tot 2020 vooruit kan. Nikon met zijn S620 machine kan wel met de huidige nieuwe immersie (NXT) machine concurreren maar scoort toch minder.

Martin van den Brink, technisch directielid, legde uit dat hij de nieuwe techniek van het Nederlandse bedrijf MAPPER niet als concurrent ziet. Deze nieuwe techniek gaat niet van licht uit maar van elektronen bundels, die gekoppeld moeten worden, waar het probleem zit. MAPPER geeft aan graag overgenomen te willen worden, liefst door ASML, maar Brink gaf aan voorlopig niet te geloven in deze nieuwe techniek.