VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Eerste grote test voor geloofwaardigheid Grieks reddingsplan

De eerste grote test voor de geloofwaardigheid van het Europese reddingsplan voor Griekenland dient zich aan. Athene geeft obligaties uit met een looptijd van zeven jaar.

Dat heeft de Griekse instantie die de overheidsschuld beheert maandag bekendgemaakt.

Het bedrag van de uitgifte wordt niet genoemd. Maar een bankier die bij de operatie betrokken is, heeft tegen persbureau gezegd dat de prijszetting van de obligatie-uitgifte zo'n 310 basispunten boven de swaprente ligt.

De Grieken hebben ING, Bank of America, Emporiki, Alpha Bank en Societe Generale in de arm genomen om de uitgifte te begeleiden.

Dit weekend gaf Petros Christodoulou, het hoofd van het Griekse schuldagentschap, al te kennen dat er een nieuwe obligatie-uitgifte zat aan te komen. , zei hij.

Griekenland is volgens Christodoulou van plan om voor 5 miljard euro nieuw staatspapier uit te geven. In april zou een gelijkaardige obligatie-uitgifte volgen.

Voor eind mei staan de Grieken voor de uitdaging om 23 miljard euro aan schulden die op de vervaldag komen, te herfinancieren. Volgens analisten kan het nog enige tijd duren voor beleggers een lagere premie op Grieks staatspapier vragen.

De rente op tienjarig Grieks staatspapier stijgt maandag tot 6,219 procent. Het renteverschil met de Duitse Bunds, bekend als het veiligste overheidspapier in de eurozone, bedraagt ruim 300 basispunten.

Eerste grote test geloofwaardigheid Europees plan
De uitgifte van obligaties is de eerste grote test voor de geloofwaardigheid van . Als de uitgifte mislukt, betekent dit dat internationale markten weinig vertrouwen hebben in het akkoord dat de eurozone uitdokterde over de eventuele financiering van de Griekse schuld.

Het Europese compromis behelst steun van de eurolanden, aangevuld met geld van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De regeringsleiders van de eurolanden werden het vrijdag eens over noodhulp aan Griekenland. Hun plan voorziet in een soort vangnet dat in werking treedt als Athene helemaal geen geld meer kan lenen.

Als de Griekse regering daardoor in geldnood komt, komen de zestien eurolanden bij elkaar om te beslissen over leningen. Die moeten worden verstrekt door de afzonderlijke EU-lidstaten.

Door het vangnet hopen de Europese leiders dat Griekenland weer gemakkelijker geld kan lenen bij commerciële banken. Nu kan dat alleen maar tegen hoge rentes, waardoor het voor Athene lastig is om de financiële problemen op te lossen.

De eurolanden zien een belangrijke rol voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Die organisatie moet streng toezicht houden op de Griekse aanpak van de schulden.

Euro op laagste punt in tien maanden
Door de financiële problemen van Griekenland is de euro onder druk komen te staan. De koers staat ten opzichte van de Amerikaanse dollar op het .

De bedoeling is nu dat het akkoord er in slaagt om de financiële markten te bedaren. Op die manier hoopt Griekenland toch tegen een redelijke rente geld te kunnen lenen, want de klok tikt. De landen van de eurozone blijven hopen dat een redding daarmee niet nodig zal zijn.