VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

'Bono slechtste belegger in VS'

Niet alles wat zanger Bono van de Ierse rockgroep U2 aanraakt, verandert in goud. De rockster die zijn kapitaal belegt via zijn investeringsmaatschappij Elevation Partners, is uitgeroepen tot de slechtste belegger in de Verenigde Staten.

Dat stelt de Amerikaanse zakensite op basis van eigen onderzoek.

Bono maakt samen met vier andere investeerders deel uit van Elevation Partners, een investeringsmaatschappij die zich richt op media en entertainmentbedrijven. Hun doel: helpen bij de ontwikkeling van de bedrijven en het in de markt zetten van ‘geweldige content'.

Elevation Partners is volgens 24/7WallStreet zonder twijfel het slechts gerunde investeringsfonds in de Verenigde Staten. Het fonds dat in 2005 is opgericht heeft in de afgelopen jaren een ongeëvenaarde reeks van slechte investeringen gedaan. Zo slecht, dat het predicaat ‘pech' de lading op geen enkele manier kan dekken, aldus de zakensite.

Vier verlieslatende investeringen op een rij

Palm
De bekendste misser is de investering in telefoonproducent Palm. In de zomer van 2007 besloten Bono en consorten de noodlijdende fabrikant te hulp te schieten toen het bedrijf ten prooi leek te vallen aan concurrent Motorola of Nokia.

Elevation Partners pompte 325 miljoen dollar in het bedrijf in ruil voor 25 procent van de aandelen. Om te voorkomen dat aandeelhouders op een vijandig bod van een concurrent zouden ingaan werd bijna het hele bedrag uitgekeerd als een extra dividend.

Het investeringsvehikel trok vervolgens het aandeel op tot 42 procent. Maar toen de omzetverwachting naar beneden werd bijgesteld dook het aandeel in glijvlucht naar beneden. Van het hoogtepunt van 18 dollar vorig jaar, tot onder de 4 dollar nu, wat volgens 24/7WallStreet voor Bono en consorten een verlies betekent van 165 miljoen dollar.

Forbes
Ook de investering in zakenblad Forbes bleek een ongelukkige keuze. Elevation Partners pompte naar verluidt alleen geld in de online activiteiten van het blad. In totaal gaat het om ongeveer 300 miljoen dollar.

Een substantieel bedrag. Op het moment van investeren was de hele groep 750 miljoen dollar waard. Maar door de recessie kelderde de waarde van de onderneming met 80 procent. Volgens 24/7WallStreet bezit het investeringsvehikel nu een illiquide aandeel in het mediabedrijf dat misschien 100 miljoen dollar waard is.

Move.com
Bono investeerde in november 2005 100 miljoen dollar in de website Move.com, eigenaar van een aantal huizensites. De meeste recente data geeft aan dat Elevation een krappe 15 procent van de aandelen van Move.com bezit.

De aandelen verloren echter sinds de begininvestering 50 procent aan waarde. Alweer een gevoelig verlies voor de heren investeerders.

Yelp
En daarmee zijn we er nog niet. 24/7WallStreet schotelt ook nog de recentste investering in internetbedrijf Yelp voor. Elevation investeerde in januari dit jaar 25 miljoen dollar in deze lokale ondernemerssite. Dit moet oplopen tot 100 miljoen dollar.

De site met reviews van kmo's wees recent een overnamebod af van 500 miljoen dollar van Google. Google zal daar niet lang over hebben getreurd.

De site ligt inmiddels flink onder vuur. Er lopen sinds februari drie rechtszaken tegen het bedrijf wegens manipulatie van de reviews. Volgens bedrijven worden ondernemingen die op de site adverteren voorgetrokken bij de beoordelingen.

Gegrond of niet, daarmee is Yelp's imago waarschijnlijk onherstelbare schade berokkent. Een berekening van de schade is niet goed te maken. Het bedrijf is niet beursgenoteerd.

Duidelijk is in elk geval dat Bono grote verliezen heeft geleden en meer kaas heeft gegeten van muziek maken dan van beleggen.