VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Strauss-Kahn waarschuwt: Europa blijft achter bij VS en Azië

Europa lijkt minder snel uit de crisis te komen dan de Verenigde Staten en Azië, en moet oppassen dat het de aansluiting niet kwijtraakt.

Dat zegt Dominique Strauss-Kahn, algemeen directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De topman stelde tijdens een gesprek met studenten in de Roemeense hoofdstad Boekarest, dat de Europese economieën het risico lopen te ‘degraderen naar de tweede klasse en niet langer mee te spelen in de eerste divisie met de VS en Azië'.

'Als de Europeanen niet snel reageren, zal binnen tien of twintig jaar de wedstrijd gespeeld worden tussen de VS en Azië; en zal Europa aan de kant blijven', benadrukte hij.

Betere coördinatie nodig
Straus-Kahn stelt dat Europa 'meer coördinatie' nodig heeft. Als voorbeeld noemde hij de financiële perikelen van Griekenland.

'De crisis toont aan dat we geen eenheidsmunt kunnen hebben zonder een beter gecoördineerd economisch beleid', aldus Strauss-Kahn.

Wereldwijd
Ook wereldwijd is hechtere samenwerking van belang. De IMF-topman signaleert dat de aandacht voor de financiële crisis danig verslapt en pleit voor een scherpere gezamenlijke aanpak. Strauss-Kahn zegt niet dat de crisis nu al is vergeten, maar ziet het momentum voor hervorming verdwijnen en noemt dat een grote zorg.

‘In het heetst van de strijd werkten de wereldmachten goed samen om de crisis te bestrijden. Nu de druk een beetje van de ketel is, gaat elk land verder met zijn eigen plan van aanpak. De wil om tot een grensoverschrijdende aanpak te komen om een volgende crisis te voorkomen, lijkt verdwenen.'

Dat zei Strauss-Kahn later op de dag tegen het Roemeens parlement in Boekarest.

‘Een van de lessen van de crisis is dat wereldwijde uitdagingen ook actie op dat niveau vergen. Deze les sneeuwt nu al onder', hield de topman de parlementariërs voor.

Geen onderlinge aansluiting
‘Landen werken op individuele basis aan oplossingen voor de problemen. De inhoud is daarbij goed, maar groot knelpunt is dat de verschillende vormen van aanpak niet op elkaar aansluiten.'

De IMF-topman stelt dat het onmogelijk is om nog eens een beroep te doen op de belastingbetaler, als het weer fout gaat en banken dreigen om te vallen.'Het is dus van het grootste belang dat landen samenwerken om de risico's te beperken.

Het IMF presenteert volgende maand plannen voor een heffing op banken, waarmee banken die in de problemen raken kunnen worden geholpen.