VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vicieuze cirkel dreigt voor Griekenland

De eerste grote test voor de geloofwaardigheid van het Europese reddingsplan voor Griekenland diende zich maandag aan. Dinsdag werd duidelijk dat het vertrouwen nog steeds uiterst fragiel is. Een vicieuze cirkel dreigt.

Athene gaf maandag obligaties uit met een looptijd van zeven jaar. Hoewel Griekenland 5 miljard euro uitleende, hield het niet over. De rente schoot dinsdag alweer fors omhoog. Daarmee laaiden de zorgen om de Griekse schuldenproblemen al weer op.



De koers van de maandag geplaatste obligaties daalde dinsdag, wat betekent dat beleggers verminderde interesse tonen in de obligaties.

Aanvankelijk optimisme
Wie maandag intekende op de nieuwe Griekse obligatie, kreeg 6 procent rente. Dat was ‘slechts' evenveel als de rente op vergelijkbare bestaande Griekse obligaties. Een forse premie, zoals bij vorige plaatsingen, was niet meer nodig.

Daarom werd de ‘zuinige' plaatsing maandag voorzichtig een succes genoemd. Maar wel met de kanttekening dat de vraag niet veel groter was dan het aanbod. Een teken aan de wand.

Vicieuze cirkel dreigt
Dinsdag werd de obligatie al fors lager verhandeld, waardoor de rente naar 6,3 procent schoot. Dat is een groot probleem: de hoge intresten maken de schuldproblemen van Griekenland erger.

Een vicieuze cirkel dreigt. Aan het grote begrotingstekort en de enorme overheidsschuld van Griekenland is pas op langere termijn iets aan te doen door lang te besparen.

Daarom is het voor Griekenland van belang dat de rente die het betaalt voor het lenen van geld omlaag gaat. Zonder vertrouwen wordt dat moeilijk.

Vertrouwen moet herstellen
Het doel van het vorige week gepresenteerde hulpplan van de EU en het IMF is juist dat het vertrouwen herstelt, waardoor de financiële situatie van Griekenland gezonder kan worden.

De regeringsleiders van de eurolanden werden het vrijdag eens over noodhulp aan Griekenland. Hun plan voorziet in een soort vangnet dat in werking treedt als Athene helemaal geen geld meer kan lenen.

Afgaand op de eerste dagen na de deal, lijkt de internationale steun zijn doel voorbij te schieten. Zo lanceerde Athene dinsdag ook onaangekondigd een nieuwe obligatie op twaalf jaar. Daar werd maar op ingetekend voor 390 miljoen euro, terwijl de bovengrens 1 miljard euro was.

Weinig tijd
Vertrouwen komt echter te voet, maar gaat te paard. Dat impliceert dat de Grieken geduld moeten hebben om het vertrouwen te herstellen. Veel tijd is er alleen niet.

Dit jaar moet de Griekse schatkist in totaal 53 miljard euro ophalen om nieuwe schulden en vervallen obligaties te financieren. Voor eind mei staan de Grieken voor de uitdaging om 23 miljard euro aan schulden die op de vervaldag komen, te herfinancieren.