VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandeelhouders laatste reddingsboei voor Pharming

Pharming blijft optimistisch over Europese goedkeuring voor Rhucin. Intussen staat het water het biotechbedrijf financieel aan de lippen en is de vraag hoe lang het de huidige situatie nog kan uitzingen.  

Bestuursvoorzitter Sijmen de Vries kon het tijdens de aandeelhoudersvergadering niet vaak genoeg roepen: biotechnologiefirma Pharming is vol vertrouwen en acht de kans zeer hoog op spoedige goedkeuring in Europa voor Rhucin. Binnen drie tot vier maanden zal Rhucin zijn goedgekeurd, na jaren van vertraging en niet waarmaken van hooggespannen verwachtingen.

Tegelijkertijd staat Pharming financieel het water aan de lippen. De definitieve klap kan eind oktober 2010 komen indien obligatiehouders ruim 10 miljoen euro opeisen, tenzij Pharming erin in slaagt een compromis te sluiten.

Met de rug tegen de muur
Veel keuzemogelijkheden zijn er niet. De hoge maandelijkse cash burn rate van 2 miljoen euro moet zoveel mogelijk worden beperkt.

Er worden investeerders gezocht voor DNAge, zodat de huidige beschikbare middelen zoveel mogelijk gericht kunnen worden op Rhucin, zonder dat dit ten koste gaat van het lange termijn potentieel van DNAge, waarvan Pharming mee wil blijven profiteren.

De grote farmaceuten bewegen nog niet. Zij zullen pas toeslaan als Rhucin is goedgekeurd (als marketingpartner) of Pharming met de rug op de vloer ligt bij het uitblijven van een goedkeuring (goedkope overname van de pijplijn).

Onderhandelingspositie belabberd
Momenteel is de onderhandelingspositie van Pharming belabberd, maar dat zal snel verbeteren zodra Rhucin is goedgekeurd en/of de financiële staat van Pharming solide wordt.

Het Turkse avontuur met partner Aslan voor Lactoferrine blijkt vooralsnog een losse flodder, zodat de eerder aangekondigde 20 miljoen euro voorlopig niet wordt verwacht, laat staan enige royaltyopbrengsten.

Hulp nodig
Ook de resterende potentiële 23,4 miljoen euro financiering van Yorkville is statutair buiten bereik, zolang de beurskoers onder de nominale waarde van 50 eurocent noteert. Daarnaast is het handelsvolume van het aandeel Pharming onvoldoende. Wanneer Yorkville de aangekochte aandelen meteen weer op de markt moet plaatsen, zou de koers verder imploderen.

Conclusie: Pharming heeft de hulp nodig van de aandeelhouders.

Emissie met carte blanche
Ondanks veel kritiek kreeg Pharming toestemming in de vergadering om het maximale aantal aandelen te kunnen verdubbelen van 200 naar 400 miljoen, waardoor Pharming netto nog 245 miljoen aandelen kan emitteren. Nominaal wordt de waarde per aandeel verlaagd van 50 naar 4 eurocent, wat op zich geen directe relatie heeft met de beurskoers.

Wel stelt het Pharming in de gelegenheid om geleidelijk de 23,4 miljoen euro van Yorkville via emissies binnen te halen. Bovendien kan Pharming nu proberen meer gegadigden te vinden om aandeelhouder te worden, of wellicht het contract met Yorkville uit te breiden.

Zorgen
De noodzaak van emissies was duidelijk, maar aandeelhouders hadden zorgen over de carte blanche aan Pharming. Bij de meeste beursgenoteerde onderneming worden aandeelhouders vooraf om goedkeuring gevraagd voor grote emissies.

De Vries stelde dat Pharming de handen vrij wil houden en snel moet kunnen schakelen, zonder een extra aandeelhoudersvergadering te organiseren. Hij bezwoer dat Pharming zo zuinig mogelijk met het gegeven mandaat zal omgaan en dat beleggers hem moesten vertrouwen dat verwatering tot een minimum zal worden beperkt.

Welkomstgeschenk?
In de vergadering werd Rienk Pijpstra benoemd tot Chief Medical Officer. Als welkomstgeschenk krijgt hij 250.000 opties. Niet alleen is er geen sprake van welk prestatiecriterium dan ook, zelfs als vasthouder kan dit cadeautje niet worden betiteld. De enige voorwaarde is dat hij nog minimaal 7 maanden in dienst blijft.

Hoe er überhaupt sprake kan zijn van een welkomstgeschenk bleek onuitlegbaar, gezien dat Pijpstra al sinds juni 2009 in loondienst is bij Pharming en zijn benoeming feitelijk een promotie betreft.