VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Degelijke balans biedt Nutreco goede kansen voor groei

Vis- en diervoedingproducent Nutreco zet fors in op groei, zowel op autonome basis als met overnames. De sterke balans biedt ruimschoots de gelegenheid om te profiteren van een zee aan mogelijkheden.

Dat blijkt uit de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Nutreco.

Groei op alle manieren
Groei, groei en nog eens groei. Nutreco lijkt momenteel niets anders uit te ademen. Zo luidt bijvoorbeeld het thema van Aqua Vision 2010, een driedaagse conferentie die Nutreco in juni voor de gehele viskweekindustrie houdt: Open your eyes - Oceans of opportunities.

En dat is niet voor niets. Ook voor de strategische agenda voor 2010 lijkt dit het motto van Nutreco. 

Het diervoerbedrijf heeft dit jaar onder meer een sterke focus op opkomende landen Brazilië, China, Rusland en Japan. Daarnaast wil de onderneming deelnemen aan het consolidatieproces in de meer volwassen mengvoermarkten, zoals Canada/Noord Amerika, Nederland en Spanje. En als klap op de vuurpijl moeten de posities in speciaal voer en visvoer verder versterkt worden door organische groei en overnames.

De juiste keuzes maken
Kort samengevat komt het er op neer dat Nutreco de gehele organisatie wenst te laten groeien door overnames of autonome groei. Het bedrijf ziet op vrijwel alle markten en in alle regio's ruim voldoende kansen.

Om al deze kansen te benutten kan het bedrijf een beroep doen op haar zeer degelijke balans. Het zal echter een kwestie worden van de juiste kansen selecteren uit het brede aanbod, want de balans is wel sterk maar geeft niet de ruimte om alle mogelijkheden te benutten.

Hoe goed het bestuur daar in slaagt, zal voor een groot deel het succes van de onderneming gaan bepalen.

Volatiliteit rode draad in prestaties
Nutreco positioneert zich naar eigen zeggen op de kritische kruising tussen leveranciers van grondstoffen en producenten van vis en vlees. Deze kruising markeert niet alleen de bedrijfsactiviteiten, maar ook de tegengestelde ontwikkeling in de markt voor grondstoffen aan de ene kant en de markt voor eindproducten aan de andere kant.

Grondstoffen zullen in de toekomst in toenemende mate schaars worden, terwijl steeds meer monden moeten worden gevoed door een groeiende wereldbevolking. Daarnaast verandert het voedingspatroon van de bevolking in opkomende landen door toenemende welvaart, oftewel mensen gaan meer vis en vlees eten.

De laatste ontwikkeling biedt Nutreco een groot potentieel voor groei, omdat het ook een stijgende vraag naar diervoeding op zal leveren. Maar de combinatie van een groeiende vraag naar vis en vlees en schaarser wordende grondstoffen levert meer en meer volatiliteit in prijzen op.

Prijsschommelingen doorberekenen
Nutreco probeert prijsschommelingen aan de inkoopkant - inkoop van grondstoffen vormt 80 procent van de totale kosten - zo goed mogelijk door te berekenen naar haar klanten. De onderneming heeft diverse processen en procedures in werking om risico's die voorvloeien uit deze marktdynamiek zo goed mogelijk te beheersen.

Desondanks lopen prijsschommelingen van grondstoffen als een rode draad door de financiële prestaties in de afgelopen jaren en dat zal in de komende jaren naar verwachting alleen maar toenemen.

2009: lager netto werkkapitaal en solide kasstroom
Het verloop van de grondstofprijzen had ook in 2009 een grote invloed op de prestaties. De omzet werd zwaar beïnvloed door lagere grondstofprijzen. Over het gehele jaar werd een bijna 9 procent lagere omzet van 4,5 miljard euro geboekt.

De operationele winst (EBIT) daalde van 172 miljoen euro tot 158 miljoen euro. Nutreco voerde het afgelopen jaar een programma door om de kosten en het netto werkkapitaal te verlagen. Mede door lagere inkoopkosten kon het werkkapitaal worden verlaagd met 98 miljoen euro. Hierdoor kon de kasstroom opgevoerd worden en verbeterde de balanspositie.

De helft van verlaging in het netto werkkapitaal zal een duurzaam karakter hebben en dus ook in de komende periode bijdragen aan een solide kasstroom. Daarmee kan Nutreco een deel van de vele kansen uit die grote zee  benutten.