VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Goed presterend Imtech neemt risico's met solvabiliteitspositie

Imtech heeft ondanks de recessie opnieuw een historisch goed jaar achter de rug. Alles steeg royaal: omzet, winst en orderportefeuille, maar de solvabiliteit slechts summier. Is de technisch dienstverlener nu werkelijk recessiebestendig?

Deze vraag hield aandeelhouders bezig tijdens de jaarlijkse vergadering. Hoewel bestuursvoorzitter Rene van der Bruggen een groot aantal positieve ontwikkelingen kon aanstippen, kwam ook een aantal haperingen aan het licht.

Mooie berichten zijn de grote orderportefeuille en zeer hoge marges in Duitsland, spraakmakende projecten voor EK voetbal in Polen en de Olympische Spelen in Londen, verlaging van de schuldpositie en herhaling van de ambitieuze doelen voor 2012 van 5 miljard euro omzet en EBITA-marge van 6 procent.

Maar de haperingen kunnen een kink in de kabel vormen: teruglopende marges in Nederland (het grootste afzetgebied met 27 procent), reorganisaties bij ICT en moeite om voldoende ervaren personeel te vinden.

Solvabiliteit
Het grootste gevaar schuilt echter in de solvabiliteit. Hoewel de resultaten van Imtech imposant zijn - de omzet is sinds 1993 met 14 procent per jaar gegroeid en de EBITA met 22 procent - is de solvabiliteit in 2009 blijven steken op 19 procent.

Dat is weliswaar een lichte verbetering ten opzichte van 2008, maar gezien de afgelopen vijf jaar is de ontwikkeling niet best.