VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

SBM heeft voorlopig geen geld meer nodig van aandeelhouders

SBM Offshore voorspelt een vergelijkbare omzet en winst als vorig jaar. Nieuw geld van aandeelhouders is niet nodig om de eigen plannen uit te voeren.

SBM Offshore, dienstverlener aan de olie- en gasindustrie, hoeft geen nieuwe aandelen uit te geven om eigen activiteiten te financieren.

Dat bezwoer bestuursvoorzitter Anthony Mace beleggers tijdens de aandeelhoudersvergadering van SBM.

De meer dan 500 miljoen dollar die SBM dit jaar nodig heeft voor de bouw van platforms kan mede via bankleningen worden verkregen. De afspraken met banken over de maximale schuldenlast van SBM laten hiertoe ruimte.

Beleggers waren bezorgd over een nieuwe aandelenuitgifte nadat SBM vorig jaar via een bliksemactie 180 miljoen euro aan vers kapitaal ophaalde bij grote beleggers. Hierdoor zagen beleggers het (toekomstige) dividend afnemen. Gezien de verdere behoefte aan kapitaal vreesden aandeelhouders opnieuw een afname van hun belang, maar die bezorgdheid nam topman Mace meteen maar weg.

Olieprijs geeft vertrouwen
Voor SBM Offshore is de olieprijs de windvaan die de eigen handel bepaalt. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie heeft werk te winnen bij een hoge olieprijs. Vooral dan voelen energieproducenten de echte druk om ook moeilijk winbare olie- en gas te winnen. Op zee en/of onder moeilijke (arctische) omstandigheden. Op dat vlak ligt de expertise van SBM, sinds 2000 marktleider op het gebied van drijvende platforms geschikt voor winning in diep water en onder moeilijke omstandigheden.

Door recessie en de dip in de olieprijs zag SBM vorig jaar het orderboek aanvankelijk niet groeien. Uiteindelijk werden toch nog twee grote orders binnen gehaald. Dankzij de ruime voorraad aan eerder binnen gesleepte orders (in 2009 steeg het orderboek toch nog tot recordomvang van 10 miljard dollar) wist SBM de dunne markt toch redelijk goed door te komen. De ordervoorraad is ruim voldoende om nog tot 2012 te produceren.

Nieuwe opdrachten lonken. Bestuursvoorzitter Tony Mace is het eens met de opinie van onderzoeksbureau ODS Petrodata dat een verdubbeling van de markt in de komende jaren voorspelt. Dit jaar komen tien grote orders in de markt waarvan Mace zich ten doel stelt twee tot drie orders binnen te slepen. Als marktleider in FPSO,drijvende olieplatforms voor diep water, moet dit niet al te moeilijk zijn.

Lease moet groeien op termijn
SBM ziet verdere markt in het verhuren (lease-constructies) van platforms in plaats van directe verkoop. De winstgevendheid van lease is hoog: het genereert 43 procent van de totale winst, terwijl het slechts dertig procent van de omzet beslaat.

Klanten kunnen voor lease kiezen als zij twijfels hebben over de duur van inzetbaarheid als gevolg van de winbaarheid van het olieveld,belasting- of financieringsmogelijkheden of uit kostenoverwegingen.

Door het aflopen van leasecontracten zal de winstbijdrage in 2010 echter tijdelijk onder druk staan. Een schip uit een aflopend leasecontract wordt tijdelijk uit de vaart genomen,een andere schip wil SBM inzetten bij een mogelijk nog binnen te halen order.

Risicomanagement aangescherpt
In 2009 maar vooral in 2008 kreeg SBM te maken met kostenoverschrijdingen en uitloop van oplevertermijnen. Als maatregel werden toezichthoudende verantwoordelijkheden gedelegeerd naar het management ter plekke en ook werden in contracten clausules van nacalculatie opgenomen. Zowel naar afnemers als leveranciers.

Ook de raad van commissarissen gaat haar steentje bijdragen aan risicomanagement. Zij stelt een speciale technische commissie in die vooral risicoanalyses gaat beoordelen in de orderportefeuille.