VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ahold is recessiebestendig en weer toekomstgericht

Voor spectaculair nieuws hoef je tegenwoordig niet meer bij Ahold aan te kloppen en dat is in het verleden wel eens anders geweest Ahold heeft duidelijk lessen getrokken uit de rampjaren van begin deze eeuw. De bedrijfsorgansatie is op orde zijn, de blik weer op groei gericht, zonder wilde overnameplannen.

Er is een goed antwoord op de huidige economische recessie. En verder een solide basis voor een weloverwogen bedrijfsgroei.

Goede resultaten in 2009
Het afgelopen jaar steeg de omzet met bijna negen procent tot 27,9 miljard euro. Tegen constante wisselkoersen was de omzetstijging zes procent. Het bedrijfsresultaat kwam met 1,3 miljard euro acht procent hoger uit dan in 2008. De nettowinst van 894 miljoen euro lag daarentegen zeventien procent lager dan een jaar eerder. Grote zorgen maakt Ahold zich daarover niet. Zeker niet met deze huidige recessie.

Dat komt wel hard aan in enige Europese "uithoeken" van Ahold, de Baltische staten en Tsjechië / Slowakije. Bestuursvoorzitter John Rishton verwacht dit jaar beslist herstel van de resultaten in Oost-Europa.

Positie versterkt
Ondanks de recessie is Ahold tevreden over zowel Europa als de Verenigde Staten. Het marktaandeel van Albert Heijn steeg in 2009 met 1,5 procent van 31,3 procent tot 32,8 procent. Een vrijwel maximaal haalbaar percentage in de Nederlandse markt. De Ahold supermarkten in de VS deden het ook goed. Stop&Shop / Giant Landover zette met 12,8 miljard euro circa 10 procent meer om en de omzet van Giant Carlisle steeg met ongeveer hetzelfde percentage tot 3,6 miljard euro.

De nadruk lag daarmee op omzetvergroting. En dat is een bewuste keuze geweest. De marges acht Ahold thans niet slecht. En die zullen zich ten opzichte van de omzet weer verbeteren na het einde van de recessie, zo is hier de overtuiging.

Kralen rijgen
Ahold kijkt weer vooruit. Als blijk van vertrouwen is juist een inkoopprogramma van eigen aandelen gelanceerd ter waarde van 500 miljoen euro. Er blijft dan nog voldoende geld in kas voor overnames in Europa en de VS.
Het binnenhalen van "grote vissen" kan niet direct worden verwacht. De aandacht gaat eerst uit naar België, zo kon bestuurslid Dick Boer, verantwoordelijk voor Ahold Europa, bevestigen.

Het blijft daarbij voorlopig de vraag of Ahold daar nieuwe vestigingen wil openen dan wel supermarkten wil overnemen. Naar Duitsland werd eveneens gevraagd. Maar verder dan de verkenningsfase lijkt Ahold daar nog niet. En welke resultaten dat moet opleveren zal nog moeten blijken.
 
Ahold is verder van plan non-food op te nemen in het assortiment van de supermarkten. Maar vooralsnog alleen in Nederland. En dan niet ten ten koste van het aantal verkoop-meters food. Non-food als verlengstuk van de dagelijkse supermarktverkopen zal bijzaak blijven. Ahold is en blijft een "food retailer", zo verzekerde Boer.