VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nieuwe ceo Merckens moet Wessanen weer laten groeien

Aandeelhouders van Wessanen hopen met een nieuwe man aan het roer op betere tijden. Piet Hein Merckens wacht de taak om het bijna zieltogende Wessanen nieuw elan te geven.

Het speciaalvoedingsbedrijf richt zich na de rampzalig verlopen jaren 2008 en 2009 alleen nog op de Europese markt voor natuurlijke en biologische voeding. "Met de kennis achteraf hadden we onze activiteiten in de Verenigde Staten veel eerder moeten verkopen.

Dan hadden we er nu sterker voorgestaan", aldus scheidend interim-topman Frans Koffrie tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Zijn president-commissaris Durk Jager vulde hem nuchter aan: "we zijn drie jaar te laat hiermee. Dat is jammer, maar gebeurt nou eenmaal".

Panos bijna verkocht
De laatste restanten die herinneren aan het oude Wessanen zijn haar Amerikaanse merk Panos en het gedurende 2006 - 2008 door fraude geplaagde ABC, producent van cocktaildrankjes. Op Panos, dat over 2009 een omzet van 35 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van drie miljoen euro realiseerde, zal volgens Koffrie geen boekverlies worden geleden. "De verkoop zal naar verwachting rond de zomer zijn afgerond. Er is behoorlijke belangstelling". ABC moet na herstelwerkzaamheden onder leiding van nieuw management in 2011 klaar zijn voor afstoting.

Marktgroei stagneert
Op termijn moet een omzet van één miljard euro worden gerealiseerd (2009: 700 miljoen euro). Een concreet tijdspad wilde Koffrie niet geven. "Ik denk dat Wessanen in het verleden al te veel beloftes heeft gedaan die we lang niet allemaal hebben gehaald. Dit zullen we dus niet meer doen". Helemaal comfortabel waren bestuur en commissarissen niet. Tot 2009 groeide de biologische voedingsmarkt met meer dan 10 procent per jaar, in 2009 was hier nauwelijks iets van over.

Ook voor 2010 verwachtte Koffrie "weinig" groei. Toenemende werkloosheid, een dalend consumentenvertrouwen en een lager beschikbaar inkomen zijn serieuze bedreigingen. "De recessie duurt niet eeuwig. Een sterkere groei daarna lijkt aannemelijk", aldus Koffrie. Volgens hem zijn consumenten bereid tussen 20 en 40 procent meer te betalen voor biologische voeding dan voor reguliere producten.

Niet actief genoeg
Ondertussen ondervindt Wessanen sterke concurrentie van huismerken. Onder andere Albert Heijn timmert met haar eigen biologische producten aan de weg en ook de Duitse en Franse markt is vijandiger. "Wij zijn niet actief genoeg geweest", erkende Koffrie die daar als commissaris (sinds 2001) overigens medeverantwoordelijk voor was.

Koffrie neemt nu zijn plaats in het toezichthoudend college weer in. Theo de Kool, voormalig cfo van Sara Lee, treedt na vijf jaar dienst plotseling af. De Kool heeft een nieuwe fulltime baan aanvaard en toonde zich openhartig over de voorbije jaren: "deze zijn niet helemaal succesvol verlopen en het is misschien beter als anderen het overnemen".

Investeringsjaar
Voor Wessanen was inderdaad een gunstigere uitgangspositie denkbaar geweest. Nu moet een nieuwe start worden gemaakt vanuit een positie van relatieve zwakte terwijl een voortvarende implementatie van een nieuwe strategie een sterke financiële positie vereist. In 2010 moet fors geïnvesteerd gaan worden in marketing en promotie alsmede in een nieuwe IT systeem.

Het zoet komt volgens Koffrie pas op zijn vroegst in 2011. Kleinere overnames moeten hieraan gaan bijdragen. Wessanen ziet voldoende mogelijkheden bij kleinere familiebedrijven die te maken hebben met opvolgingsproblemen. Volgens Koffrie zien veel van deze bedrijven Wessanen als "natuurlijke partner". Acquisities moeten direct bijdragen aan de winst per aandeel en vanaf het tweede jaar een waardevermeerderend effect sorteren.

Schouders eronder
Voor deze winstgevende omzetgroei moet Piet Hein Merckens gaan zorgen. Merckens lijkt als foodmarketeer de juiste persoon te zijn voor het kwakkelende concern dat juist door een gebrek aan marketingkracht zwakker is geworden.

Merckens begon ooit bij Procter & Gamble en is nu door Wessanen weggehaald bij Sara Lee waar hij onder andere de koude koffiedrankjes en eigen winkels van Douwe Egberts introduceerde. Hij verklaarde er zin in te hebben. "Ik kijk er naar uit om mijn kennis van productontwikkeling en marketing in te zetten voor de duurzame producten van Wessanen. Ik zie voldoende groeipotentieel en flinke uitdagingen. We moeten samen de schouders eronder zetten."

Duizelingwekkend beloningspakket
De commissarissen gunnen Merckens een gouden entree. Zijn basissalaris bedraagt 500 duizend euro. Verder ontvangt Merckens een welkomstbonus van 500 duizend euro in (voorwaardelijke) aandelen Wessanen. De komende drie jaar valt een proportioneel deel van de aandelen vrij, op voorwaarde dat Merckens nog in dienst is.

Dit was volgens Jager nodig om de waarde van door hem opgebouwde "incentives" (aandelen en opties) bij Sara Lee af te kopen. Presteren of niet, over 2010 wordt bovendien 250 duizend euro als gegarandeerde cashbonus overgemaakt.

Verder kan Merckens een lange termijn bonus verdienen indien Wessanen in termen van aandeelhoudersrendement (dividend plus koerswinst) minimaal op de zesde plaats eindigt in een vergelijkingsgroep met elf ondernemingen als Bonduelle, CSM, Nutreco, Sligro, Fleury Michon en Northern Foods.

Merckens kijgt hetzelfde vaste salaris als zijn voorganger Veenhof. Maar Wessanen's omzet bedroeg over 2009 door desinvesteringen nog slechts 702 miljoen euro. Bovendien betalen ondernemingen als CSM en Nutreco, onderdeel van de zogenaamde arbeidsmarktgroep van Wessanen (de peer group), hun topmannen verhoudingsgewijs minder. Zo maakte CSM, dat over 2009 een omzet behaalde van 2,5 miljard euro, 586 duizend euro vast salaris over aan topman Gerard Hoetmer. "Dat is nou eenmaal nodig om iemand naar Wessanen te halen", relativeerde Jager.

Het had de commissarissen gesierd als zij zich minder vrijgevig hadden opgesteld en bovendien de beloning meer had laten afhangen van de operationele prestaties van Wessanen. Nu lijkt het bovendien alsof Merckens maar weinig vertrouwen heeft in de wederopstanding en groei van Wessanen.