VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

RBS wil eigen schuldpapier met korting uit de markt trekken

Achtergestelde leningen zouden banken lucht moeten geven in tijden van crisis. Financiële instellingen kunnen in nood de jaarlijkse rentebetalingen aan klanten overslaan. Weinig  banken durfde dit in de kredietcrisis aan. Het zwaar geraakte RBS wordt er nu toe gedwongen en probeert en passant de uitstaande leningen met fikse korting terug te kopen. Wat moeten beleggers doen.

Royal Bank of Scotland doet een bod op een aantal door de bank zelf uitgegeven, achtergestelde leningen. RBS, die ondermeer door de aankoop van delen van ABN Amro hard geraakt is door de kredietcrisis, maakt zo gebruik van het gebrek aan vertrouwen dat beleggers in de bank hebben: gemiddeld krijgen beleggers zo'n 64 procent van de nominale waarde van het schuldpapier geboden. De twee Nederlandse uitgiften waren samen goed voor 2,5 miljard euro.

Zonder steun van de Britse overheid, die inmiddels meer dan tachtig procent zeggenschap over RBS heeft, zou de bank de kredietcrisis niet hebben overleefd. Nu wordt er ingrijpend gereorganiseerd waarbij niet alleen de bedrijfsvoering, maar ook de kapitaalstructuur van de onderneming grondig onder handen wordt genomen.

Als gevolg daarvan presenteert RBS een openbaar bod op een aantal achtergestelde obligaties, waarvan twee met een notering aan de beurs van Amsterdam.

Lage koers benut
Op last van de Europese Commissie is besloten dat de bank voor een periode van 2 jaar geen rente mag betalen op een aantal achtergestelde leningen. De markt verwachtte dit al enige tijd, waardoor de koers van deze leningen flink onder de nominale waarde zakte. Of daarna de rente weer hervat wordt is onzeker.

RBS maakt gebruik van deze lage koers door een bedrag iets boven deze koers te bieden voor de obligaties en zo relatief goedkoop haar eigen schuldpapier terug te kopen. RBS verplicht beleggers niet dit bod te accepteren. De totale uitgifte van obligaties die in aanmerking komen voor het bod is omgerekend zo'n 6,5 miljard euro, terwijl RBS maximaal voor omgerekend 2,3 miljard euro terug wil kopen. Deze obligaties zullen dus niet uit de markt verdwijnen.
Ingaan op bod?
Voor de meeste Nederlandse beleggers is het bovenstaande van toepassing op de 5,25% of 5,5% Non-Cumulative Preferred Securities. RBS biedt aan deze tegen 57 procent van de nominale waarde terug te kopen. Beleggers die hier niet op ingaan zullen hopen op een betere koers.

Het is echter niet zeker dat de koers van deze producten tot 100 procent zal herstellen, ook niet als de coupon weer zal worden hervat. Diverse achtergestelde leningen met lage coupons van Nederlandse financiële instellingen, zoals ING en Aegon, noteren ook substantieel onder de 100 procent, terwijl de coupon daarop nog gewoon wordt uitgekeerd.