VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Mooie omzetgroei maar marge blijft achter bij softwarebedrijf Unit4

Voorzichtig waren ze bij softwarebedrijf Unit4 en voorzichtig blijven ze over 2010. Daar verandert de hoger dan verwachte omzet over het eerste kwartaal weinig aan. Misschien ook wel omdat er operationeel relatief weinig over blijft van die hogere omzet.

"Een sterk kwartaal" Unit4, producent en leverancier van bedrijfssoftware, de eigen prestatie. En de cijfers lijken dat oordeel te onderbouwen. Een winstgroei (ebitda) van meer dan 50 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en een omzetgroei van zes procent (was -5 procent in Q1 2009). Toegegeven, het eerste kwartaal van 2009 was dan misschien makkelijk te overtreffen. De mate waarin Unit4 daarin is boven verwachting.

Tegelijk waakt Unit4 voor te grote euforie bij beleggers. Het eerste kwartaal is in de markt voor bedrijfssoftware nou niet bepaald de kurk waarop de winkel kan drijven. Eind juni en eind december volgen de lakmoesproeven. Dat zijn de momenten waarop bedrijven licenties (software per gebruiker) aanschaffen. Zo is de omzet in het afgelopen kwartaal 96,8 miljoen euro, terwijl in de slotmaanden van 2009 nog 102,2 miljoen euro werd gegenereerd.

Afsnoepen
Toch lijkt Unit4 goed gepositioneerd om een flinke slag te slaan in het post-recessietijdperk. In de eerste drie maanden heeft het bedrijf zijn licentieomzet met dertig procent zien stijgen. Ook de omzet uit contracten en service gingen omhoog. Het is duidelijk dat Unit4 handel van de concurrentie afsnoept.

De grootste omzetstijgingen haalde Unit4 binnen bij Britse en Spaanse overheidsinstellingen. Maar regionaal waren de plussen niet. Over de hele linie wist het bedrijf op eigen kracht een mooie omzetgroei te boeken, een belangrijke prestatie waar bijvoorbeeld concurrent Exact al tijden naar op zoek is.

Kosten lopen op
Tegenover die omzetgroei staan ook hogere uitgaven. Dat valt tenminste te concluderen uit de geringe groei van de winstmarge in het eerste kwartaal ten opzichte van een jaar eerder. Als eenmalige reorganisatiekosten uit de cijfers van kwartaal 1 in 2009 worden gefilterd dan is de groei in winstmarge slechts 1, 7 procent. Hogere salariskosten en verdere investering in een online boekhoudmodel blijken debet aan de opgelopen kosten.

De omzetgroei van Unit4 was met zes procent boven de eigen groeiverwachting van 4-5 procent. Toch houdt het bedrijf vast aan die laatste verwachting voor heel 2010.

Beleggers laten zich al tijden niets gelegen liggen aan de voorzichtige voorspellingen van het bedrijf uit Sliedrecht. Afgelopen jaar steeg de koers van het aandeel Unit4 al met 115% en ook dit jaar klom het aandeel al met meer dan 18%. De stijging na bekendmaking van de cijfers vandaag? + 4 procent.