VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Laatcyclische uitzender USG wil graag profiteren van opwaartse trend in sector

USG People staat te popelen om te profiteren van de opwaartse trend in de uitzendsector. De kas is gevuld voor acquisities, maar de resultaten van de laatcyclische uitzender blijven voorlopig achter.

Vooral in de Nederlandse markt is het nog even sappelen. Omzet en winst in deze belangrijke markt trekken wel iets aan, maar waren in het eerste kwartaal van dit jaar toch een stuk slechter dan verwacht.

De uitzender haalt bijna de helft van de omzet uit eigen land en heeft een relatief grote positie in het dienstensegment en in het midden- en kleinbedrijf (mkb). Branches die zich doorgaans later in de cyclus pas herstellen.

In het eerste kwartaal van 2010 leidde dat tot een totaalverlies voor USG van 5 miljoen euro. De omzet daalde met 9 procent tot 684 miljoen euro. In het vierde kwartaal van 2009 was de omzetdaling ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, met 22 procent, scherper.

Buiten Nederland trekken de resultaten dan ook weer aan. USG, dat in maart 86 miljoen euro ophaalde met een aandelenuitgifte, wil dan ook graag profiteren van het herstel van de uitzendmarkt.

Ruimte voor acquisities
De opgehaalde miljoenen moeten het bedrijf ruimte geven voor acquisities. De tijd is gunstig om uitzendbureaus aan te kopen. De vraag naar uitzendkrachten trekt aan, terwijl verschillende bedrijven nog in financiële moeilijkheden zitten.

Met twee recessies in het achterhoofd, kiest USG bovendien voor een verschuiving van aanpak. De uitzender streeft voortaan minder naar algehele dekking in landen waar het marktaandeel nog laag is, zoals in Frankrijk en Duitsland.

De focus komt te liggen op winstgevende regio's. Grote en kleine klanten worden organisatorisch verschillend benaderd, met een accent op het mkb.

Binnen de sectoren krijgen de ontwikkeling van dienstverlening en het uitzenden van professionals voorrang boven algemeen uitzendwerk, dat meer industrie gericht is en daarmee meer conjunctuurgevoelig.

Meer kansen
Ontwikkeling van niche markten biedt de relatief kleine speler in de markt tussen de mastodonten, eveneens kansen. Naast de voortschrijdende integratie van merken wordt de nieuwe marktbenadering in de meeste landen nu uitgevoerd.

Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering meldde USG dat aan nieuwe emissies niet gedacht wordt. De financiële positie is verbeterd.

Aandachtspunt is wel de stijging van het werkkapitaal, waardoor de schuld toeneemt. Het uitzendconcern wil terug naar ongeveer tien merken van de ruim veertig die er nu zijn. De integratie van labels stuwt de kosten. Bij de jaarcijfers gaf USG echter nog aan dat dit geen negatief effect zou hebben op de winstgevendheid.

Lees meer:

3 maart 2010

28 oktober 2009

24 juli 2009