VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fornix veilt allergiedivisie

Biofarmaceut Fornix gaat zijn allergietak verkopen via een veiling. De huidige verkooppogingen leveren niet genoeg op. Fornix hoopt met de veiling de prijs van de divisie verder op te kunnen drijven.

Dat heeft bestuursvoorzitter Cees Bergman vrijdag gezegd tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.
Hoewel Bergman niet wil aangeven wie de geïnteresseerden zijn, gaat het naar verluidt om onder meer het Deense ALK-Abello en de Franse branchegenoot Stallergenes. Er zou veel interesse zijn.

‘We hebben besloten te streven naar verkoop van de allergiedivisie, het liefst aan een sterke partner in de Europese allergiesector', aldus Bergman. Een stand-alone scenario inclusief allergie is gezien de huidige situatie rond registratie en vergoeding niet in het belang van betrokken partijen, stelt hij.

De allergiedivisie van het biomedisch bedrijf wordt bedreigd door registratieproblemen bij het belangrijkste middel Oralgen. De divisie vormt de kern van het bedrijf. De allergietak is goed voor 68 procent van de omzet en 83 procent van de winst voor aftrek van rente en belastingen.

Toekomst Fornix
Na verkoop resteert alleen nog de divisie Medische Hulpmiddelen Laprolan, met een omzet van 9,3 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 2,4 miljoen euro.

Het blijft een optie om alleen met deze divisie door te gaan, maar de vraag is of een beursnotering voor Fornix dan nog reëel is. De divisie is daarvoor te klein.

De uitslag van de veiling wordt binnen twee tot vier weken verwacht. Daarna volgt een nieuwe aandeelhoudersvergadering waarin de verkoop en de toekomstplannen van Fornix aan de aandeelhouders worden voorgelegd.

Grootste knelpunt
De biofarmaceut bezint zich nu al langere tijd op de toekomst. Grootste knelpunt is dat voor het stermedicijn Oralgen maar geen registratie wordt verleend door het college ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Die registratie is nodig om in aanmerking te komen voor vergoeding door zorgverzekeraars. Per 1 juli 2012 stopt de vergoeding.

Oralgen heeft momenteel een marktaandeel in Nederland van 70 procent. Het middel dat onder meer gebruikt wordt tegen hooikoorts, maakt deel uit van een meerjarige therapie en wordt dus nog door een aanzienlijke groep mensen gebruikt.