VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Telegraaf heeft het winnende verdienmodel voor de toekomst nog niet gevonden

Voor de vierde keer op rij moest Telegraaf Media Groep operationeel rode cijfers schrijven in 2009. Met scherpe kostenbeheersing wist het bedrijf de schade nog te beperken. Maar hoe de Telegraaf de afkalvende oplages en advertentieopbrengsten gaat keren blijft onduidelijk.

Rekening houdend met de ingestorte advertentiemarkt viel het negatieve bedrijfsresultaat van de Telegraaf Media Groep (TMG) afgelopen jaar eigenlijk nog bescheiden uit: -3 miljoen euro.Het operationele verlies werd meer dan goedgemaakt door een opwaardering van 56 miljoen euro van het belang dat TMG in ProSieben heeft. Saillant detail: het belang was een jaar eerder de oorzaak dat voor 295 miljoen euro werd afgewaardeerd.
 
Geen overtuigende visie
Hoe succesvol ook op operationeel gebied, het bestuur van TMG kan niet overtuigen met haar strategische visie. TMG begeeft zich als marktleider in een structureel krimpende markt. De gouden formule om via de digitale media evenveel geld te verdienen als vroeger met kranten, heeft TMG nog niet gevonden. 

 
De onderneming ontplooit veel initiatieven - zo ziet ze nu kansen in "casual games", eenvoudig te spelen computerspelletjes voor mobiele telefoons. Maar tijdens de jaarlijkse vergadering met aandeelhouders kon het bestuur geen geloofwaardig, integraal plan presenteren dat TMG op de lange termijn naar een winstgevend groeiscenario zou leiden.

Ook het kritische Administratiekantoor - TMG is een van de ondernemingen waarbij beleggers certificaten in plaats van aandelen hebben, waardoor een Administratiekantoor zich het stemrecht van de niet aanwezige certificaathouders toe-eigent - noemde de initiatieven "schieten met hagel in plaats van met enkele kogels".
 
Sterke balans biedt voorlopig soelaas
Dankzij de sterke balans heeft TMG nog tijd om haar strategie verder te bepalen. Bij het aantrekken van de economie zullen de advertentieopbrengsten ook weer toenemen, hoewel het twijfelachtig is of de oude niveaus structureel haalbaar blijken. Verder zal de impact op de omzet van een continu afkalvend abonneebestand van de krant deels kunnen worden opgevangen via prijsverhogingen.

De doelstelling om op termijn een EBITA marge te bereiken van 15 procent (versus 8,1 procent in 2009 en een beoogde ruim 9 procent in 2010) is lovenswaardig. De vraag is of aandeelhouders daar veel wijzer van worden indien deze marge wordt behaald op een veel lagere en verder dalende omzet. Het lange termijn probleem is dus voorlopig niet opgelost.
 
Baas over eigen toekomst
Mocht TMG er niet in slagen een solide lange termijn strategie te formuleren, dan is het niet ondenkbaar dat ze uiteindelijk de controle over haar eigen toekomst verliest. Er zullen ongetwijfeld financiële partijen zijn die wel raad weten met een onderneming als TMG: radicale kostenreductie, stoppen met investeren en het eigen vermogen zo snel mogelijk uit de onderneming halen.

De financiële partijen zullen ervoor zorgen dat hun aankoop (bijvoorbeeld via royale dividenduitkeringen) binnen enkele jaren ruim is terugverdiend, waarbij uiteindelijk een uitgekleed en te zwaar gefinancierd skelet overblijft, die zich staande moet houden in een krimpende markt. President-commissaris en grootaandeelhouder Alexander van Puijenbroek liet beleggers weten dat dit allemaal niet zal gebeuren. Zijn familie heeft al jaren een fikse vinger in de pap bij TMG.

Toch is er een eerste barst zichtbaar in de vesting. De door grootaandeelhouder Cyrte (Delta Lloyd/John de Mol) naar voren geschoven Daniel Ropers (Bol.com) werd als nieuwe commissaris benoemd. Cyrte heeft een conflict met de derde grootaandeelhouder Marcel Boekhoorn, maar mochten ze later toch de handen in elkaar slaan, zal de druk op Swartjes en Van Puijenbroek alleen maar toenemen.