VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers ING hard in botsing met bestuur

Beleggers in ING zijn tijdens de aandeelhoudersvergadering hard in aanvaring gekomen met het bestuur van de bankverzekeraar. Tegen alle afspraken in blijven beleggers slechts indirect invloed uitoefenen bij de bankverzekeraar, waardoor hun zeggenschap zwaar wordt ingeperkt.

Zo´n zeventig procent van de aanwezige aandeelhouders (eigenlijk: certificaathouders) stemden tijdens de aandeelhoudersvergadering tegen de certificering van hun aandelen.

Bij certificering stemt een bevriende stichting van een bedrijf namens alle aandeelhouders die niet zijn komen opdagen op de aandeelhoudersvergadering. Omdat doorgaans meer dan de helft van de aandelen niet op komt dagen is de stem van deze stichting doorslaggevend bij stemmingen.

Belofte uitgesteld
Hét argument voor certificering is dat de opkomst bij de vergaderingen vaak zo laag is, dat een gelegenheidsmeerderheid een te grote invloed kan krijgen. In 2007 heeft ING beloofd om certificering af te schaffen als de opkomst drie keer op rij minstens 35% is. Vorig jaar werd dat gehaald, maar ING stelde toen afschaffing uit door te wijzen op de turbulente omstandigheden in de markt.

Naar nu blijkt pikken behalve particuliere aandeelhouders ook grote partijen als pensioenfonds PGGM deze gang van zaken niet langer. Samen met buitenlandse beleggers en kleine beleggers, die de VEB vertegenwoordigde, stemden meer dan 70 procent van het aanwezige kapitaal tegen een agendapunt dat draaide om de corporate governance bij ING.

Dankzij de stemmen van de bevriende stichting (´Stichting ING aandelen´) wordt het agendapunt echter toch aangenomen. Beleggers hebben een buitengewoon duidelijk signaal afgegeven. Wordt vervolgd.


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net