VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beter Bed betaalt fors dividend ondanks Spaanse zorgen

In een niet eenvoudige markt heeft Beter Bed goede resultaten laten zien. Voornamelijk dankzij de prestaties in de laatste twee kwartalen van 2009 , want in de periode daarvoor werd rekening gehouden met een rampscenario. Intussen bezorgen de Spaanse avonturen van Beter Bed de directie structurele kopzorgen.

Met een verslechterende markt had Beter Bed al eerder rekening gehouden. Het retailconcern in bedden en beddengoed besloot daarom over 2008 slechts 50 procent van de behaalde winst aan aandeelhouders uit te keren.

Nog redelijk hoog in vergelijking met andere beursgenoteerde bedrijven misschien, maar voor Beter Bed, met van oudsher een hoog dividendrendement, het laagst mogelijke dividend dat volgens het eigen beleid uitgekeerd dient te worden.

Het dividend is in 2009 weer terug op peil: de directie stelde tijdens de jaarlijkse vergadering met aandeelhouders voor om 93 procent van de behaalde nettowinst voor uitkering beschikbaar te stellen. De aanwezige aandeelhouders hadden daartegen geen bezwaar.

Met hobbels
De hoge pay-out ratio wil echter direct niet direct zeggen dat 2009 probleemloos is verlopen. Met name tijdens de eerste twee kwartalen zag de onderneming zich geconfronteerd met een buitengewoon lastige markt.

De onderneming trok een lening van 10 miljoen euro aan om er zeker van te zijn aan alle verplichtingen te kunnen voldoen, ook als de vraaguitval zich verder zou verdiepen.

Zo ver kwam het niet. In de tweede helft van 2009 zag Beter Bed de vraag aantrekken en dankzij de laatste twee kwartalen wist het toch een hogere omzet te boeken dan in de jaren daarvoor.

Aan de crisis bleken zelfs voordelen te kleven. De onderneming stuurt sterk op een laag kostenniveau per winkel en wist daar een vooruitgang van gemiddeld 5 procent te boeken, waar 2 tot 4 procent gebruikelijk is. Tijdens slechtere economische omstandigheden is het makkelijker begrip kweken voor kostenbesparingen, aldus topman Ton van Anbeek tijdens zijn eerste aandeelhoudersvergadering als bestuursvoorzitter .

Spaanse koppijn
De Spaanse avonturen van Beter Bed bezorgen de directie wel nog steeds kopzorgen. Niet alleen de directie overigens, ook de Raad van Commissarissen zag reden om El Gigante del Colchón, de Spaanse dochter, in Barcelona zelf te bezoeken.

Van Anbeek heeft kennisgenomen van de slechte berichten over de Spaanse economie, maar ziet geen directe aanleiding zich volledig uit Spanje terug te trekken. De beslissing om een winkel te sluiten of open te houden wordt niet per regio, maar per winkel gemaakt en zo bekeken ziet Van Anbeek voldoende potentie.

De twijfels over Spanje blijken ook uit het feit dat de compensabele fiscale verliezen (in het jaarverslag niet verantwoord) in Spanje liggen. Ondernemingen mogen verliezen uit voorgaande jaren fiscaal verrekenen met later te behalen winsten.

Als het waarschijnlijk wordt geacht dat die winsten ook daadwerkelijk plaatsvinden mag het zo te realiseren fiscale voordeel op de balans worden gezet. Als een onderneming ervoor kiest -al dan niet door de accountant gedwongen- om dit voordeel niet te verantwoorden, duidt dat op niet al te rooskleurige vooruitzichten.

Zekerheid in contanten
Beter Bed houdt ondertussen geld achter de hand voor onzekere tijden. Zelfs na betaling van het dividend heeft het beddenconcern een relatief flinke kaspositie.

Dat heeft Met een eventuele aankomende overname heeft dat volgens financieel directeur Duncan van Hoeve niets te maken, maar wel alles met de huidige economische omstandigheden. Ondanks de goede resultaten is de onzekerheid nog niet uit de economie.

President-commissaris Van Seggelen wijst ook naar de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. De discussie over de hypotheekrenteaftrek laat het aantal verhuizingen dalen, waardoor klanten het aanschaffen van nieuw slaapkamermeubilair ook op de lange baan schuiven.

Een sterke balans en goede kaspositie zijn daarom in de ogen van Beter Bed nog steeds geen overbodige luxe.