VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Staat beboet na verkoop eerste Fortis-onderdeel

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) heeft de Britse verzekeraar Amlin en de Staat der Nederlanden beboet wegens het niet tijdig melden van de overname door de eerste van een Fortis-onderdeel. De Staat krijgt een boete van euro 782.000. Amlin moet bijna het dubbele betalen.

In juli 2009 verkocht de Staat zijn aandelen in bedrijfsverzekeraar Fortis Corporate Insurance (FCI) aan Amlin voor 350 miljoen euro. Volgens de NMA had de overname gemeld moeten worden, zodat de toezichthouder de transactie had kunnen toetsen op de gevolgen voor de markt.

In eerste instantie verzuimde Amlin de overname te melden. Dat gebeurde pas ruim na de aankoop, in december 2009. In januari 2010 heeft de NMa de concentratie alsnog goedgekeurd.

Desondanks krijgen Amlin en voormalig FCI-eigenaar, de Nederlandse Staat nu een boete. Sinds drie jaar kan die boete oplopen tot maximaal 10 procent van de omzet van de overtreder. De boete van ruim 1,3 miljoen euro voor Amlin is in die optiek zeer mild. De Britse verzekeringsgigant in 2009 alleen al een (recordwinst) van 509 miljoen GBP (euro 588 mln).

Aandeelhouders vroegen eerder al om opheldering
Eerder al hadden aandeelhouders om opheldering gevraagd over de verkoop van het Fortis-onderdeel door de Nederlandse Staat. Beleggers, die vertegenwoordigd worden door de VEB en het Belgische Deminor, hebben een tegen de Nederlandse Staat aangespannen wegens het misbruik van omstandigheden bij de overname van delen van Fortis in oktober 2008.

Volgens de vertegenwoordigers van beleggers de Staat met de verkoop van FCI aan Amlin Plc.` nogmaals nadrukkelijk blijk de belangen van de Fortis aandeelhouders niet te willen respecteren.` De partijen vroegen het ministerie van Financiën destijds over de transactie.

  • Fortis Corporate Insurance is tot nu toe de enige verkoop uit het Fortis-deel dat de Staat in oktober 2008 overnam. Het is tevens het kleinste onderdeel uit dat pakket. 
  • FCI is een verzekeringsmaatschappij met een sterke positie in de markt die zich richt op verzekeringen voor bedrijven. FCI richt zich daarbij voornamelijk op de Nederlandse en Belgische markt, de internationale scheepvaartmarkt en in mindere mate, sinds januari 2008, op de Franse markt.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen