VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

06 mei 2010

Fugro krijgt snel meer werk, prijsdruk neemt maar langzaam af

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Na vijf jaar van stormachtige groei moet Fugro nu op zoek naar omzetherstel. Ten opzichte van vorig jaar daalde die omzet met ca 10 procent. De werkvoorraad stijgt gestaag. Maar dan wel tegen lagere prijzen.  

Aan de resultaten over het eerste kwartaal wil de bodemonderzoeker uit Leidschendam eigenlijk maar weinig woorden vuil maken. Misschien ook omdat het bedrijf een flink lagere omzet ten opzichte van dezelfde periode in 2009 (ca. - 10 procent) moest rapporteren.

Eerder liet dat vooral kleinere klanten de investeringen in onderzoek terugschroefden in tijden van recessie en lagere energieprijzen. Fugro zou maar beperkt geraakt worden door die bezuinigingen; meer dan driekwart van de omzet uit de olie- en gasindustrie (verreweg de belangrijkste sector voor Fugro) wordt gehaald uit contracten met grote oliemaatschappijen die ook in mindere tijden blijven spenderen.

Meer werk
Toch verklaart Fugro de gedaalde omzet door afgenomen werkaanbod en bovendien door "uitzonderlijk slechte weersomstandigheden" waardoor vertraging in projecten optrad.

Voor Fugro begint het goede nieuws in de laatste maand van het eerste kwartaal. Vanaf maart ziet het bedrijf de omzet weer oplopen. En nog belangrijker, de orderportefeuille met werk voor het komende jaar neemt verder toe. Ook bij kleinere energieklanten neemt de vraag naar de diensten van Fugro weer toe.

Prijsdruk
Tegenover die relatief snel opverende orderstroom staat het trage herstel in marge. Vorig jaar had Fugro al last van zeer kostenbewuste klanten, een normaal verschijnsel in moeilijke omstandigheden.

In maart meldde bestuursvoorzitter Wester al dat het even kon duren voordat het prijzen weer op het oude niveau zouden komen. De prijsdruk zou een negatief effect op de marge in de eerste helft van 2010.

Bij de presentatie van de resultaten over het eerste kwartaal spreekt Fugro van "slechts geleidelijk" prijsherstel. De boodschap lijkt duidelijk: Fugro heeft eerst de orderportefeuille verder willen vullen. Maar tegen de hoofdprijs zijn de opdrachten niet binnen gehaald. Prijs komt later en bezuinigingen doen de rest.


Gerelateerde artikelen

Fugro kan verder profiteren van de hogere olieprijs
Olieprijs stijgt, markt voor dienstverleners keert, Fugro blijft voorzichtig
Olieprijs stijgt, markt voor dienstverleners keert, Fugro blijft voorzichtig
22-01-2018

Met het stijgen van de olieprijs zouden de kansen voor de dienstverleners a…

Lees verder

Shell fugro olieprijs oliesector
Fugro ziet licht aan eind tunnel, maar heeft wel kapitaal nodig om de tunnel uit te komen
Fugro ziet licht aan eind tunnel, maar heeft wel kapitaal nodig om de tunnel uit te komen
30-10-2017

Er gloort licht aan het eind van de tunnel bij Fugro, volgens topman Paul v…

Lees verder

Aandeelhouders fugro kapitaal
Agressieve grootaandeelhouder Boskalis wilde Fugro-president-commissaris Harrie Noy wippen

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}