VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nouriel ‘Dr. Doom' Roubini wil handelaren belonen met giftige derivaten

Splits Goldman Sachs op, verbiedt CDO's (een kredietderivaat) en waarom zou je zakenbankiers en handelaren niet uitbetalen in de zelf ontwikkelde exotische producten? 's Werelds beroemdste zwartkijker Nouriel Roubini komt in zijn nieuwste boek met opmerkelijke initiatieven om de financiële markten weer in het gareel te krijgen.

"Crises zijn de norm, niet de uitzondering." In het leger van academische opinies zijn die van Nouriel Roubini, hoogleraar economie aan de Universiteit van New York ongekend kernachtig. In zijn nieuwste boek "" (samen met journalist Stephen Mihm) geeft Roubini zijn crisis-theorie een populair wetenschappelijk tintje door de geschiedenis vanaf de twaalfde eeuw op financiële paniek te onderzoeken.

Een dergelijke exercitie is  uitgevoerd. Maar bij Roubini - de man die in 2006 de huizencrisis en bijhorend rampscenario voorspelde - is het onderzoek vooral een opstapje tot de maatregelen die de crisis tot een anomalie moeten maken:

1. Betalen in exotica
Roubini wil handelaren niet langer in contanten of aandelen betalen maar in porties door hen zelf ontwikkelde en verhandelde exotische derivaten, waaronder de befaamde rommelobligaties, CDO's.

Hij volgt daarmee de weg van de fugu-kok. Bij foutieve bereiding van deze zeldzame, Japanse vis kan consumptie zijn. Alleen gediplomeerde koks mogen fugu op de kaart zetten. Onderdeel van het examen tot fugu-kok: de zelf bereidde vis opeten. Een goede les in verantwoordelijkheid volgens Roubini.

2. Ban de CDO
Roubini wil de markt van kredietderivaten onder streng toezicht plaatsen, met name de markt voor (Collateralized Debt Obligations) . Deze obligaties met (vaak) een bundel hypotheken als onderpand zorgden voor grote verliezen van banken tijdens de kredietcrisis. Roubini noemt ze "Chernobyl Death Obligations". Mocht toezicht niet slagen dan is verbieden de enige oplossing.

3. Splitsen
Ook eerder gehoord maar daarom niet minder rigoureus is de aanbeveling van Roubini en co-auteur Mihm om grote banken als Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup en Bank of America op te splitsen. Dit alles onder het motto: too big to fail is too big to excist.

Eind mei wordt de Nederlandse vertaling verwacht van "Crisis Economics"