VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

AEX volgt Amerikaanse beurzen op weg naar beneden

De Amsterdamse beurs is vrijdag met ruim verlies gesloten. Beleggers blijven zich zorgen blijven maken over de schuldenpositie van een aantal Europese landen. Goedkeuring van hulp aan Griekenland en goed banennieuws uit de VS konden de stemming niet doen omslaan.

De AEX-index sloot vrijdag 4,2% lager op 312,35 punten, de Midkap verloor 5,1% op 507,70 punten en de Smallcap eindigde 3,8% lager op 455,11 punten.

Na de hectische handelssessie in de VS gisteren hielden ook Europese beleggers de zenuwen niet in de hand. Analisten spraken al over een situatie waarbij "rationeel nadenken niet meer aan de orde is."

Onduidelijkheid over de oorzaak van de plotselinge, kortdurende instorting van de Amerikaanse beurs speelde markten parten. Naar verluid gaat de SEC een onderzoek doen naar de oorzaken.

Griekenland
Opnieuw is Griekenland een reden voor zorg onder beleggers. Hoewel Duitsland - nu duidelijk aan het roer in Europa - door de pomp lijkt te zijn gaan en steun aan Griekenland voor onomkeerbaar ziet, zijn beleggers niet gerust op de redding van Griekenland.

Wellicht is er geen geloof dat de Grieken de snoeiharde maatregelen kunnen doorvoeren om de begroting op orde te krijgen in komende jaren. Velen houden er rekening mee dat Griekse obligatie in ieder geval niet voor 100 procent worden afbetaald.

Positief wordt bleek
De neergang drukt al het positief nieuws weg. De goede cijfers van bijvoorbeeld HSBC en goede banencijfers konden de stemming niet veranderen. De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in april gestegen met een piek die het hoogste was in vier jaar tijd. Gelijktijdig liep de werkloosheid op van 9,7 naar 9,9, waarschijnlijk omdat meer mensen de moed hebben zich als werkzoekende te laten registreren.

De handel in de VS lijkt vrijdag ook niet teveel euforie uit het redelijk gunstige banencijfer te kunnen halen. De Dow Jones Index zakt meer dan een procent in.


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net