VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

AEX daalt hard door Europese schuldencrisis

De beursweek stond volledig in het teken van het door schulden geplaagde Griekenland, nadat de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zondag een astronomisch reddingspakket kwamen van maar liefst EUR110 miljard in totaal.

Daarvan nemen de eurolanden euro 80 miljard en het IMF de overige euro 30 miljard voor zijn rekening.

Maar er bleef onzekerheid bestaan in de markt over het steunpakket, onder andere omdat de individuele lidstaten nog akkoord moeten gaan met het reddingsplan. Daarbij werd er vooral naar het belangrijke EU-land Duitsland gekeken, omdat de weerstand tegen het helpen van de Grieken daar op veel weerstand stuit.

Wat ook nog meespeelde was dat de vrijdag ervoor Wall Street lager was gesloten vanwege fraudebeschuldigingen aan het adres van zakenbank Goldman Sachs. Beleggers bleven maandag voorzichtig en ondanks het reddingsplan sloot de AEX uiteindelijk maar licht hoger. De index eindigde 0,3% in de plus, omhoog getrokken door positieve macrocijfers uit de VS.

Dinsdag opende de beurs hoger in navolging van Wall Street dat terug was geveerd van de stevige verliezen van vrijdag. De stemming bleef echter negatief, omdat beleggers zich zorgen maken over verspreiding van de Griekse problemen naar andere landen in de eurozone. De vlam sloeg in de pan toen er geruchten in de markt ontstonden dat ook Spanje financiële hulp nodig zou hebben.

De Spaanse premier Zapatero was er als de kippen bij om de geruchten de kop in te drukken en verzekerde dat zijn land solvabel was. Ook het feit dat Spanje niet heeft gelogen over zijn tekorten, in tegenstelling tot de Grieken, mocht niet baten. De toon was gezet, wereldwijd gingen de beurzen omlaag. De AEX leverde 3,2% in.

Woensdag, Bevrijdingsdag in Nederland, was het de vraag of de markten nog meer te verwerken zouden krijgen. Als gevolg van de onzekerheid was de handelssessie volatiel. Het sentiment, dat toch al negatief was, kreeg een tik te verwerken omdat kredietbeoordelaar Moody's aankondigde te overwegen zijn rating voor Portugal neerwaarts bij te stellen als gevolg van verslechterende overheidsfinanciën en economische vooruitzichten.

De euro bereikte het laagste niveau sinds 14 maanden ten opzicht van de dollar van $1,2805, maar kwam daar later op de dag wat van terug. De AEX sloot 1,5% in de min.

De dag daarop, donderdag, kreeg de markt te maken met een reeks aan bedrijfscijfers. Fugro, Dockwise, Brunel, OncoMethylome Sciences, Van Lanschot, Sopheon, Simac en TKH Holding brachten de resultaten over het afgelopen kwartaal.

Ondanks dat de cijfers en vooruitzichten over het algemeen optimistisch zijn en wijzen op een economisch herstel, opende de AEX lager. Een handelaar betitelde de stemming op de markten als paniekerig. De euro zakte weer verder weg en de AEX moest 1,4% prijsgeven op 326,19 punten.

Vrijdag bleven de markten onrustig. In de avond daarvoor waren beleggers geschrokken van een val op de Amerikaanse beurzen waarbij de Dow Jones-index onderbeurs maar liefst bijna 1.000 punten kelderde. Een dergelijke beweging nagenoeg nooit voor en is vooralsnog onverklaarbaar. Na de val werd het verlies uiteindelijk teruggebracht tot ruim 3%.

Het hielp in ieder geval niet om de stemming te verbeteren, die wederom gedomineerd werd door Griekenland. De AEX opende flink lager op 316,78 punten. De index krabbelde op richting de 320 punten en Wall Street opende met een kleine plus.

In de loop van de dag gingen de parlementen van achtereenvolgens Duitsland en Nederland akkoord met de steunoperatie voor Griekenland. Een positief banencijfer uit de VS leek verder enige steun te geven. Toen sloeg 's middags de paniek weer toe onder beleggers die volgens een Amsterdamse handelaar "doodsbenauwd" zijn geworden.

"Er is een vliegwiel in beweging gezet. Mensen die vorige week dachten dat het wel mee viel, zien nu het zand door hun vingers lopen en verlaten gauw de markt." Na een tussentijds laagste stand van 307,71 punten, sloot de AEX een zwaar verlies van 4,2% op 312,44 punten. 

   
De Nederlandse beurs deze week
AEX-index           : -9,7 procent

Sterkste stijgers  : geen

Sterkste dalers:

Wavin -19,3% 
ING-18,2%
TomTom-16,9%
AirFrance-KLM-16,2%
SNS Reaal -16,1%