VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Europa stapt over eigen schaduw heen om euro te redden

Na maanden aarzelen hebben de regeringen van de Eurolanden een niet mis te verstane boodschap gestuurd aan de financiële markten. Met maatregelen, die tot voor kort ondenkbaar waren, maken ze duidelijk de euro te vuur en te zwaard te verdedigen. Het lijkt te helpen.

In totaal meer dan 700 miljard euro. Dat is het bedrag dat de landen binnen de eurozone (met hulp van het IMF) in de verdediging van de euro .

Na de van vorige week schreeuwde financiële markten om duidelijkheid en zekerheid over de mogelijkheid tot ingrijpen bij nieuwe financiële problemen bij eurozonelanden.

Maatregelen en noodplannen zouden gereed moeten zijn voordat de markten maandag open zouden gaan, allereerst de beurzen in Japan vannacht.

Ongekend steunplan
Die deadline is net niet gehaald, maar met voor Europese begrippen ongekende snelheid en slagvaardigheid is een steunpakket voorgesteld van ongekende omvang. Vrijwel niets lijkt heilig om de ontstane landencrisis te bezweren.
De Europese Centrale Bank (ECB) zet de geldkraan voor de banken open, zoals tijdens de bankencrisis.

En ze doet wat vorige week nog onbespreekbaar was: obligaties kopen van probleemlanden op de secundaire markt. Daardoor moet het voor alle eurozonelanden mogelijk blijven nieuw geld op te halen tegen redelijke rentelasten.

Snijden voor steun
Officieel heeft alleen Griekenland nu het stempel van probleemland. Het heeft een steunpakket van euro 110 mrd aan lening ontvangen voor de komende drie jaar.

Gegadigden voor het omvangrijke steunprogramma zullen, net als Griekenland, heel streng moeten saneren en worden onder toezicht geplaatst. Zondag beloofden Spanje en Portugal al aanvullende bezuinigingen te treffen. Zij gaan nog onderzoeken of zij gebruik gaan maken van de steungelden.

Voorlopig lijken de markten het signaal op te pikken. De koers van de euro, vorige week hard onderuit, klom maandagochtend aanzienlijk.

Commissie verliezer
Eerst blussen, de rest komt later lijkt het devies geweest bij de Europese regeringsleiders. De garanties van vannacht moeten nog uitgewerkt worden tijdens een nieuwe Eurotop. Dan zal ook verder de impact blijken van de steunoperatie op de besluitvorming en macht binnen Europa.

Duidelijker dan ooit zijn de regeringsleiders van de afzonderlijke landen aan het roer. De Europese Commissie wilde de ECB de mogelijkheid geven zelf obligaties uit te geven. Maar van dat voorstel kwam niets terecht. Met name Duitsland weigerde ‘een blanco cheque'uit te schrijven aan Europa.