VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Forse weerstand aandeelhouders Heineken tegen nieuw beloningsbeleid

De aandeelhoudersvergadering van Heineken stond dit jaar in het teken van de goedkeuring van de overname van het Mexicaanse FEMSA Cerveza en het nieuwe beloningsbeleid. Ter herinnering, vorig jaar trok de Raad van Bestuur van Heineken onder druk van de aandeelhouders een controversieel beloningsbeleid op het allerlaatste moment in.

In januari maakte Heineken een grote overname bekend. De biermagnaat neemt de biertak van het Mexicaanse concern FEMSA over.

De eigenaren van het concern, negentien Mexicaanse familie, krijgen in ruil voor 100% van de aandelen in FEMSA Cerveza een economisch belang van 20% in Heineken (12,5% in Heineken N.V. en 14,9% in Heineken Holding N.V.) en het recht twee commissarissen voor te dragen.

Heineken mikt met deze overname op de grote groeimarkten voor premium bier in Zuid Amerika en de Verenigde Staten. De aandeelhoudersvergadering keurde de overname goed, evenals de aandeelhouders van FEMSA vier dagen later. Op 30 april 2010 is de overname volledig afgerond en kan het Mexicaanse avontuur voor Heineken echt beginnen.

Cash en marge
Heineken voert sinds 2006 een stringent Total Cash Management. Dat beleid begint vruchten af te werpen. De operationele cashflow bedroeg in 2009 1,78 miljard euro. De schuldratio, de verhouding tussen de netto schuld en de opbrengsten, daalde van 3,1 naar 2,6. Heineken heeft zich gericht op het afbetalen en goedkoper herfinancieren van de schulden die voortkomen uit de overname van Scottisch & Newcastle uit 2008.

De omzet groeide in 2009 door kostenreductie en het handhaven van de marge. De marge, die door bestuursvoorzitter Jean-Francois van Boxmeer robuust werd genoemd, is heilig bij Heineken. Zo wist Heineken ondanks de tegenvallende omzet toch een winst te behalen van ruim 1 miljard euro op een omzet van bijna 15 miljard euro.

Risico opkomende markten
Heineken richt zich steeds meer op de opkomende markten als Rusland, India, China en Zuid-Amerika. Dat brengt naast het operationele risico dat de vraag naar bier enorm inzakt, zoals in Rusland, ook andere risico's met zich. Een belangrijk risico is het valutarisico dat Heineken loopt op de dollar, de roebel, de peso.

Heineken maakt onderscheid tussen het transactie en translatierisico, aldus CFO René Hooft Graafland. Sommige transacties in buitenlandse valuta worden afgedekt, zoals de dollar, andere niet. Hooft Graafland benadrukte dat risicobeheersing een belangrijk aandachtspunt van de Raad van Bestuur is.

Beloningsbeleid
De Raad van Commissarissen presenteerde een nieuw beloningsbeleid dat volgens president-commissaris Cees van Leede recht deed aan de prestaties van de bestuurders en de positie van Heineken op de mondiale biermarkt. De aandeelhoudersvergadering uitte stevige kritiek op het nieuwe beloningsbeleid.

Zo is niet duidelijk op welke targets de bestuurders worden afgerekend en kunnen de commissarissen de maatstaven voor beloningen zonder tussenkomst van de aandeelhoudersvergadering jaarlijks wijzigen. Op het verzoek van de aandeelhoudersvergadering om in ieder geval achteraf openheid van zaken te geven werd door de commissarissen niet ingegaan.

Omdat de grootaandeelhoudster bij voorbaat instemde werd het gewijzigde beloningsbeleid uiteindelijk wel aangenomen. De weerstand tegen het beloningsbeleid was wel duidelijk, 18 procent van de aandeelhouders stemden tegen en dat is opmerkelijk bij Heineken waar besluiten normaal met 99,9 procent meerderheid worden genomen.