VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dockwise verwacht niet veel van 2010

Na vijf moeizame kwartalen op rij kon Dockwise eindelijk weer eens goed nieuws melden. De ordervoorraad steeg weer, naar 366 miljoen dollar. Daarmee lijkt de dip in investeringen door klanten voorbij.

Dit meldde topman André Goedée tijdens de eerste aandeelhoudersvergadering (ava) in Nederland na de introductie van de aandelen op de Amsterdamse beurs in december 2009.

In de loop van 2009 kreeg ook de marktleider in transport en installatie van extreem grote structuren (olieboorplatforms, maritieme kranen, jachten) te maken met een terugloop van orders vanuit de olie-industrie.

2010 moeilijk
Niettemin maakte Goedée een einde aan de illusies van zijn aandeelhouders over forse groei in 2010. De opleving bij de energieklanten van Dockwise zal pas met vertraging invloed hebben op de orderportefeuille van Dockwise. "2010 zal een moeilijk jaar zijn, maar daarna komen de kansen," aldus Goedée.

In 2009, het jaar van de beursintroductie was er nog wel acceptabele groeisteeg de omzet met bijna vijf procent tot 478 miljoen dollar en het bedrijfsresultaat (ebitda) naar 208,9 miljoen dollar (2008: 201 miljoen dollar). De nettowinst kwam uit op 36,6 miljoen dollar. De ordervoorraad was nog wel voldoende om de omzet en het bedrijfsresultaat op peil te houden.

Overnames noodzakelijk
Dockwise transporteert en installeert grote installaties voor de olie- en gassector (55 procent) alsmede installaties in havens (28 procent). Voor grote transporten boven twintigduizend ton heeft Dockwise een marktaandeel van 100 procent en in de middensector nog altijd 50 procent. In de toekomst verwacht het op de Bermuda-eilanden gevestigde concern vooral toename bij de grote projecten.

In die markt zullen onvermijdelijk concurrenten opdoemen, meent topman Goedée. Om de strijd aan te kunnen zal Dockwise moeten groeien, autonome groei alleen is dan niet voldoende zijn. Het bedrijf zal op overnamepad moeten.

Handelswaar
Dockwise leek de laatste jaren vooral interessante handelswaar voor haar eigenaren. In januari 2007 werd het concern overgenomen door de Britse investeringsmaatschappij 3i en het management. Waar private equity zich over een bedrijf ontfermt, duikt financiering met geleend geld op. Dockwise werd overladen met een schuld van 900 miljoen dollar terwijl de kasstroom ongeveer 200 miljoen dollar per jaar bedroeg.

Omdat 3i het door de crisis te benauwd kreeg en een deel van haar investeringen liquide moest maken, verkocht de investeringsmaatschappij haar aandelen aan het Rotterdamse HAL Investments, het Project Holland Fonds (samenwerking tussen Rabobank en Delta Lloyd) en het Amerikaanse Sankaty, een dochteronderneming van private equityspeler Bain.

Met de uitgifte van nieuwe aandelen kon de schuld met 250 miljoen dollar worden verminderd. De solvabiliteit is hierdoor tot boven de 50 procent gestegen. "Een absolute voorwaarde voor het verwerven van grote projecten van de grote olieondernemingen", aldus Goedée.